Veckans nyord: köttglass

4 kommentarer

Glass kan vara andra smaker än vanilj, jordgubb och choklad. Sydsvenskan berättar om en restaurang i Malmö som serverar köttglass till efterrätt. Blodkorv, gåslever, bacon, kalvlunga och kycklinglever utgör några av ingredienserna tillsammans med mer traditionella råvaror som hallon och körsbär.

Restaurangen i Malmö är möjligen först i Sverige med köttglass på menyn. Utomlands finns däremot många föregångare.

Burger King serverade i somras i vissa länder en glass där baconbitar och en rejäl skiva bacon samsades med karamell och kola. I Japan finns glass med hästkött på marknaden. I Huffington Post går det att läsa om hur en Philadelphia cheese steak förvandlas till glass. I en svensk blogg får läsarna veta hur smarrigt det är att göra köttglass genom att frysa in köttfärssås.

Köttglass ges också till hundar. Det kan dels röra sig om en mer skämtsam användning av ordet köttglass, exempelvis då hunden serveras otinad hundmat, dels om "riktig" isglass där kött blandats med vatten eller buljong och lagts i frysen. Syftet kan då vara att kyla ned hunden under varma sommardagar.

Wikipedia berättar om en tredje typ av köttglass. Det rör sig då om en tjock buljong:

Köttglass (på köksfranska, glace de viande) är köttbuljong, vanligen oxbuljong, som kokats ihop (reducerats) kraftigt så att den fått en trögflytande och simmig konsistens. Köttglass används för glasering av kötträtter eller som smaksättare i såser.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Köttglass är ju ett gammalt ord. Inte "den tredje typen" som ni skriver utan den första typen rent kronologiskt. Så något nyord är det näppeligen, snarare ett gammalt ord som fått ny innebörd.

Lägg till ny kommentar