Veckans nyord: hemla, wrapsemla, semmeltårta

0 kommentarer

På Ture Sventons tid fanns det bara temlor. Men de senaste åren har semmelkreativiteten exploderat. Hur många varianter som faktiskt har någon framtid – såväl bland konsumenterna som bland språkbrukarna – återstår att se. Att döma av hur mycket det skrivits om olika semmelinnovationer tycks semmeltårtan, wrapsemlan och hemlan ligga bra till.

Hemlan är lite hemlig av sig. Allt om mat berättar att den görs på traditionella ingredienser. Bullen gröps ut och proppas full med mandelmassa och grädde. Utanpå ser det dock ut som en slät bulle utan fyllning.

Wrapsemlan föddes enligt Nöjesguiden för den som vill kunna avnjuta bakverket i farten utan att kladda omkring med fyllningen. Här kavlas degen ut så tunt att den kan rullas ihop. Därefter fylls den med grädde och mandelmassa.

Korv med bröd-semlan serveras enligt GT med både ”senap” och ”ketchup”. Här får bullen i stället formen av ett korvbröd som fylls med mandelmassa, grädde, pikeringsgelé (som ska föreställa ketchupen) och vaniljkräm (som ska symbolisera senapen).

Mer förrädisk är skagensemlan. GT rapporterar att den ser ut som en traditionell semla, men mandelmassan har fått ge plats åt skagenröra med räkor och grädden har ersatts av crème fraiche med limesmak.

Rawfoodsemlan bjuder också på många ovanliga inslag. En tumregel är att ingen ingrediens får ha hettats upp till mer än 47 grader. Grädden är gjord på kasjunötter och päron. Ingredienserna till degen är bland annat linfrön, kokosfett, mandlar och dadlar, skriver GT.

Allt om Stockholm berättar om Elvissemlan, en variant inspirerad av Elvismackan med jordnötssmör, banan och sylt, och semmeltårtan, en semla stor nog att räcka åt tio personer, och ytterligare några underliga varianter.

Sydsvenskan låter läsarna frossa i påhitt som semmeltiramisù, budapestsemla, semlemacka och tacosemla. Och så finns det en mängd semlor uppkallade efter en särskiljande ingrediens – som blåbärssemla, chokladsemla, lakritssemla och nutemla (fylld med Nutella).

Kärt bakverk har onekligen många namn. Har du någon favorit?

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar