Veckans nyord: haul

0 kommentarer

En av de senaste årens hetaste trender i sociala medier är haul. Ofta rör det sig om en video där en person berättar om och visar upp inköp, men det kan också handla om fotografier.

Haul är i engelskan ett substantiv med många betydelser. Ordet kan bland annat betyda ’fångst’, ’byte’, ’förvärv’, ’drag’, ’sträcka’ och ’bogsering’. När det talas om haul på Youtube och i andra sociala medier gäller det en annan sorts byte. I en typisk haulvideo berättar en person om nyinköpta produkter och visar upp dem för publiken.

Fenomenet med haulvideor har även nått Sverige. Ordet haulvideo är belagt i svenskan sedan 2012. Den som söker på olika typer av haul hittar till exempel mathaul, veganhaul, vegohaul, sminkhaul, skönhetshaul, klädeshaul, skohaul och träningshaul.

Dagens Media rapporterade 2015 om hur en svensk bloggare fällts för en haulvideo. Reklamombudsmannens opinionsnämnd ansåg att det rörde sig om smygreklam för ett företag. Men att så skulle vara fallet förnekade bloggaren:

Videon är en klassisk “haulvideo” såsom det finns miljoner av på YouTube, där människor visar upp olika saker och hur man använder dem, och om de är nöjda med dem eller inte.

Nyligen berättade Resumé om hur Myrorna använde sig av haultrenden i sin marknadsföring:

Sedan några år tillbaka har en trend bland YouTube-profiler kunnat skönjas. Personerna filmar sig själva när de pratar om sina senaste inköp och visar upp produkterna, filmerna kallas för ”hauls”. Som en motreaktion till detta vill Myrorna sätta fokus på vad de kallar ”rehauls”.

Nyheter 24 skrev tidigare i år om en svensk vloggares senaste video på Youtube:

Youtubestjärnan Linn Ahlborg, 17, var i Stockholm tidigare i veckan och passade på att shoppa loss lite. Nu visar hon sina köp i en haul på sin Youtubekanal.

I engelskan används haul även som verb. Det har också lånats in i svenskan. Så här skriver en bloggare om sina inköp:

Minns ni skorna som jag haulade för någon vecka sedan? Dom prickiga, som jag sa att jag skulle fixa till. Nu är det gjort. Använde mig endast av vanlig vit textilfärg och voila! Jag är jättenöjd, och kommer garanterat att rocka dessa en massa i höst. Klänning, knä/lårhöga strumpor och dessa – mums filibums!

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar