Veckans nyord: ghosta

0 kommentarer

Ett sätt att avsluta ett förhållande är att försvinna likt ett spöke. Utan att förklara sig och utan att svara på några kontaktförsök. På engelska används verbet ghost för detta fenomen. Nu har ordet lånats in i svenskan.

Modern teknik har skapat ett närmast oändligt antal sätt att dumpa en partner utan att behöva göra det öga mot öga. Mejl, sms och en relationsstatusändring på Facebook är bara några alternativ. Men vissa föredrar att avsluta förhållandet genom att inte ge ifrån sig några livstecken. Förhoppningen är att partnern ska förstå vinken efter en rad obesvarade telefonsamtal, mejl och sms.

På svenska är detta synonymt med att ghosta. Tänkbara försvenskningar av det engelska lånordet är kanske spöka eller spökdumpa, men de har hittills inte fått någon spridning.

Fenomenet har uppmärksammats i Sverige sedan det blivit känt att flera amerikanska storstjärnor ghostat sig ur förhållanden. Elle skriver dock att det inte är en metod som är att rekommendera:

Det är inte bättre att fly än att fäkta lite – och det är verkligen inte schysstare. Även om det känns bra för stunden att ghosta en dejt man inte vill fortsätta träffa så känns det inte så funktionellt i längden – och inte särskilt respektfullt mot den man dejtar.

Svensk Damtidning rapporterar att förhållandet mellan skådespelarna Charlize Theron och Sean Penn inte gick till som det tidigare beskrivits i medierna. Hon ska nämligen inte ha ghostat honom:

Skådespelerskan Charlize Theron, 40, talar ut om separationen från Sean Penn, 55. Den gick nämligen inte till som media rapporterat, säger hon bestämt. Det sägs att hon ”ghostade” honom vilket betyder att man oförklarligt slutar svara på samtal eller sms och drar sig undan. – Vi var ett par och sedan fungerade det inte längre. Vi bestämde båda att gå skilda vägar, säger hon till Wall Street Journal Magazine.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar