Veckans nyord: frisparkssprej

0 kommentarer

En boll som smyger närmare straffområdet och motståndare som ständigt smyger närmare bollen. Så har det ofta sett ut när det ska slås frisparkar. Men snart kan det vara slut på tjuvandet. Allt fler fotbollsförbund vill testa den frisparkssprej som användes under sommarens VM-slutspel i Brasililen.

Frisparkssprej är en vit sprejfärg som försvinner inom ett par minuter eftersom den är vattenbaserad. Den används i fotboll för att markera var bollen ska ligga vid frisparkar och var muren av försvarsspelare ska stå. De tydliga markeringarna hjälper domarna att se till så att spelarna inte tjuvar genom att flytta fram bollen eller placera sig närmare frisparksskytten än vad reglerna säger.

Hjälpmedlet fick sitt genombrott under sommarens VM-turnering. Sedan dess har bland annat fotbollsförbunden i Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike och Storbritannien beslutat att införa sprejen.

Viasat Sport berättar om hur en irriterad fotbollsdomare kom på idén till frisparkssprejen:

Det började i Belo Horizonte 2000, när domaren Heine Allegmagne tröttnat på att muren inte stod på rätt plats. Till fotbolls-VM gjorde frisparkssprayen, som ska hålla muren på rätt avstånd, premiär i internationell toppfotboll och nu kommer den att spridas till Uefas mästerskap.

Eurosport rapporterar om beslutet att börja använda frisparkssprej i de två högsta divisionerna i Tyskland:

Under måndagen meddelade det tyska fotbollsförbundet att Bundesliga och 2. Bundesliga kommer att använda frisparkssprej under den kommande säsongen. Beslutet röstades igenom med överväldigande majoritet av ligaföreningens styrelse. Frisparkssprejen gjorde entré på världsscenen under sommarens fotbolls-VM i Brasilien och gjorde stor succé, varpå Premier League, Ligue 1 och Champions League bland annat beslutat sig för att införa sprejen under den kommande säsongen.

Frisparkssprej kallas också domarsprej och VM-sprej.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar