Veckans nyord: fittmössa

10 kommentarer

När männen i Byggnads styrelse lät sig fotograferas med fittmössor till Internationella kvinnodagen dröjde inte kritiken. Men ledningen hävdade att fackförbundet ändå kämpade för jämställdhet.

Det var i en protestaktion riktad mot USA:s president Donald Trump som Krista Suh och Jayna Zweiman skapade en pussyhat. Det handlar om en stickad mössa i rosa med kattöron. På svenska kallas den i regel fittmössa, fitthatt eller musmössa.

Försvenskningen av ordet fick sitt genombrott i Sverige när fackförbundet Byggnads styrelse – som enbart består av män – lät sig fotograferas med fittmössor. Bilden skickades ut i ett pressmeddelande på Internationella kvinnodagen. Där hävdade ledningen att de bar mössorna av solidaritet och att den kämpade för jämställdhet.

Kritiken lät dock inte vänta på sig. I Tidningen Ångermanland efterlyste Lina Norberg Juuso både rättvisa löner och en valberedning som även släppte fram kvinnor i styrelsen:

Well, styrelsemän: Era rosa fittmössor kan ni ta av er, en kvinna bär med sig sin fitta hela tiden. En fitta behöver inget tack! Ett tack ger inga stålar, ingen makt, inget inflytande. Ett tack är ett ord, ingen handling.

I Expressen skrev Marianne Lindberg De Geer att ordet fitta inte gick att återta på samma sätt som ordet bög:

Men går man med på att försöka återta ordet fitta, går man också med på att tolkas som underlägsen. Det spelar ingen roll hur många fittmössor som rör sig i stadsbilden, vi bibehåller vår position som det andra könet.

Lundagård rapporterade om firandet av Internationella kvinnodagen i Lund. Där var det flera deltagare som bar fittmössa:

Efter tal och körsång gick sedan demonstrationståget under skallande slagord runt Lunds inre stadskärna. Många av deltagarna bar även de rosa mössorna som i samband med kvinnomarscherna i USA gjort sig kända som pussyhats eller på svenska fittmössor.

Anders

Foto: Byggnads

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Jag skulle inte säga att mössan fick sitt genombrott när männen i styrelsen tog på sig mössan och tog ett kort.

Inför internationella kvinnodagen stickade tusentals människor (främst kvinnor) mössan och på t.ex. Götaplatsen i Göteborg samlades massor av människor iklädda mössan.

Det genomslag mössan fick genom bilden på styrelsen var minimalt, jämfört med vad den betytt och betyder för kvinnor som samlar ny kraft tillsammans för kvinnors rättigheter.

De olika försvenskningarna av ordet fick sitt genombrott i mediespråket i samband med kvinnodagen. Innan dess användes nästan enbart pussy hat som citatord.

Det är dock inte så det står i texten. Det står:

"Det handlar om en stickad mössa i rosa med kattöron. På svenska kallas den i regel fittmössa, fitthatt eller musmössa.
Den fick sitt genombrott i Sverige när fackförbundet Byggnads styrelse – som enbart består av män – lät sig fotograferas med fittmössor. Bilden skickades ut i ett pressmeddelande på Internationella kvinnodagen."

Vilket är ett osynliggörande av alla kvinnor som redan långt innan 8 mars, och fortfarande är, aktiva inom Pussyhat Sweden/Ican't keep quiet Sweden.

När blev det okej att kalla en jämställdhetssymbol som kvinnorörelsen själv tagit fram, en rosa mössa med kattöron med det fyndiga namnet 'pussy hat' - en anspelning på 'pussy cat' - för "fittmössa"? Tydligen när män vill visa solidaritet med oss kvinnor. Vi tycker att en del debattörer borde se över sitt språkbruk och sina intentioner. Som kvinna blir jag beklämd när vår protestsymbol mot patriarkatet kallas för något jag inte skulle tillåta mina barn att säga.

Vaddå "fittmössa"!? Finns väl ingen, mer än möjligtvis någon kränkt man, som säger så!? Skärpning. Pussyhat på engelska, möjligtvis översatt till musmössa på svenska.

Vadå fittmössa? En stickad mössa med kattöron och anspelning på pussy cat om något? Rätt trist inställning att män inte ska kunna lyfta jämställdhetsfrågor, tänker jag. Ska vi komma nånvart kan inte jämställdhetsdebatten enbart vara kvinnornas.

Jag har aldrig hört någon på allvar kalla denna mössa för "fittmössa". Det är inte tänkt att mössan ska påminna om ett könsorgan. Det är tänkt att mössan ska påminna om en katt.

Ordet fittmössa är en extremt dålig översättning av det Amerikanska pussyhat.
En pussy är en söt liten katt, en pussyhat är en mössa som till formen påminner om ett katthuvud med öronen nyfiket uppsträckta.
Ordet pussy är också ett kraftigt nedsättande omdöme om en mindre manlig man, oftast med betydelsen feg, harig, utan stake.
Ordet används även som omskrivning för det kvinnliga könsorganet och i detta fall utan negativa associationer.
En Amerikansk pussy (könsordet) kan inte rakt av översättas med fitta, vi har mej veterligt inget svenskt ord motsvarande pussy, närmast ligger nog det nyuppfunna ordet snippa, då refererande till en vuxen kvinnas organ.
Översättningen av pussyhat till fittmössa ligger i linje med fittstim, klart nedsättande och med syfte att förringa.
Byggnads styrelse visade prov på extremt dålig social fingertoppskänsla.

Lägg till ny kommentar