Veckans nyord: Finspångsmem

0 comment

Finspångsmem är ett hotfullt budskap som sprids i sociala medier. Inom högerextrema kretsar har Finspång blivit en symbol för en framtida uppgörelse med dagens samhälle.

Det senaste året har Finspång inom vissa kretsar – i synnerhet inom den så kallade althögern – utvecklats till en central plats för föreställningar om ett framtida maktövertagande. Det handlar om ett scenario där de etablerade partierna inte längre styr Sverige. I stället har ett nationalistiskt styre tagit över. Enligt denna föreställning ska det i Finspång hållas rättegångar där journalister, politiker och andra opinionsbildare ställs till svars för påstått landsförräderi. Det talas om Finspångsrättegångar som en motsvarighet till andra världskrigets Nürnbergrättegångar, den rättsprocess där nazister ställdes inför rätta för krigsförbrytelser.

För att sprida budskapet används bland annat memer. Finspångsmemer består av hotfulla kombinationer av text och bild som sprids på nätet. Det är till exempel vanligt att det talas om personer som förtjänar att hängas i lyktstolpar. Avsändarna beskriver ofta memerna som satiriska.

Finspångsmemer har uppmärksammats även utanför de kretsar där det fantiseras om Finspångsrättegångar. Folkbladet rapporterar att det på grund av memerna togs initiativ till en manifestation i Finspång:

Beslutet att arrangera en pridefestival i år togs sedan olika högerrörelser börjat sprida de så kallade ”finspångsmemen”. Memen (uttryck för att beskriva bilder eller filmer som blir internetfenomen) trycker på att Sverige bör avrätta ”folkförrädare” under de fiktiva Finspångsrättegångarna vilket går att likna med verklighetens Nürnbergrättegångarna (varför man valde just Finspång är oklart).

Fenomenet diskuteras i en ledare i Upsala Nya Tidning. Där beskrivs hur debattörer och politiker som, enligt Upsala Nya Tidning, ”inte brukar vilja associeras med nazister” också sprider Finspångsmemer:

I helgen blev Finspångsmemet aktuellt igen på Twitter. Ett mem är en bild som vissa invigda förstår och som ska ha ett element av humor. Ett mem som Nordisk alternativhöger sprider visar partistyrelsen för Feministiskt initiativ, med texten "Vi ska till Finspång" (= hängas i lyktstolpar). Många politiker förekommer i memen, exempelvis statsminister Stefan Löfven (S), liksom ledarskribenter, som Uppsalabon Patrik Oksanen.

Det var sommaren 2017 som Finspångsmemer började spridas på nätet.

Anders

Foto: Wikimedia Commons

Tags: