Veckans nyord: dygnis

2 kommentarer

Efter dagis, nattis och fritis kommer nu kanske dygnis. Ett dygnis är en förskola som är öppen dygnet runt. Tanken är att det ska underlätta vardagen för skiftarbetande föräldrar.

Något dygnis finns ännu inte i Sverige. Idén har dock diskuterats på sina håll. I Blekinge Läns Tidning skriver Katarina Larsson om dygnis i en ledare:

Det frivilliga deltidsarbetet ses som en belastning i den offentliga arbetsmarknadsstatistiken, en plump som ska bort så snart som möjligt. Samtidigt ökar trycket på kommunerna att erbjuda barnomsorg också på nätterna, så kallat nattis. Och även på helgerna, så kanske blir ordet istället dygnis.

Förslaget diskuteras i ett blogginlägg av en medlem i Haro, Riksorganisationen för valfrihet, jämställdhet och föräldraskap:

Hur kommer normerna förändras i takt med att man inför nattis, helgis, somris, dygnis? Hur blir det om barnomsorg alltid finns tillgänglig och det samtidigt inte finns några begräsningar för hur många av dygnets timmar som barnen får vara där? Vad får det för konsekvenser för föräldrar? För arbetsgivare? För arbetslinjen? För barnen?

Anna C Nilsson, centerpartistiskt kommunalråd i Solna, vill att kommunen ska bli först i landet med att öppna ett dygnis. I Metro säger hon att hon tror att behovet för en förskola som är öppen dygnet runt hela året är stort:

Det innebär inte att barnen ska vistas där dygnet runt. Tanken är att familjerna ska kunna hitta individuella lösningar och lösa livspusslet, genom att hämta och lämna på ”dygnis” de tider som passar deras schema.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Nu när det heter Förskola istället för Dagis börjar det bli vanligt att säga Föris, i alla fall där jag bor söder om Stockholm.

Apropå Fritis har jag alltid tänkt att det stavas Fritids, med d, som en förkortning av just Fritidsgård. Men stavning av smeknamn kanske är mer lokalt/regionalt eller är mer öppet för friare stavningar?

Att döma av beläggen på nätet är det inte bara i Stockholmsområdet som förskola kan kallas föris. I SAOL finns bägge stavningarna, fritis och fritids. I Finland förekommer för övrigt både föris och eftis. / Anders

Lägg till ny kommentar