Sverige är bäst i världen på engelska (nästan)!

7 kommentarer

Sverige är bäst i världen på engelska som andraspråk. Det visar en rapport från språkföretaget EF. Undersökningen baseras på resultat av företagets språktest som besvarats av totalt 1,7 miljoner människor i 54 olika länder.

Svenskarna toppar företagets English proficiency index en noslängd före danskarna. Trea är Nederländerna, fyra Finland och femma Norge. Anmärkningsvärt är att de elva första nationerna är europeiska.

Undersökningen visar att kvinnor generellt är bättre på engelska än män. De vassaste kunskaperna har personer i åldern 26 till 35 år. Sett till yrkesgrupper tillhör personer som arbetar inom turistnäringen de som har de främsta färdigheterna.

English proficiency index baseras på det nätbaserade gratistest som alla deltagare gör innan de påbörjar en kurs i engelska hos EF. Det består av närmare 100 frågor som bland annat mäter kunskaper i grammatik, ordförråd och läs- och hörförståelse.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Anders,
det är nog mycket tvivelaktigt om dessa tester är representativa för engelskkunskaperna i respektive land. Man kan börja med att jämföra med EF Profiency Index 2011. Där var rangordningen följande:

1. Norge
2. Nederländerna
3. Danmark
4. Sverige
5. Finland
6. Österrike
7. Belgien
8. Tyskland
9. Malaysia
10. Polen
Schweiz kom på 11:e plats och Ungern på 20:e.
Är det rimligt att anta att språkkunskaperna i dessa länder har gått upp och ner på detta sätt på ett års tid? Det är snarast sammansättningen på dem som gör EF:s språktext som fluktuerar från år till år. Ungern och Polen började inte med allmän språkundervisning i engelska förrän efter 1990. Vilken andel av befolkningen i respektive land gör EF:s språktester? Är urvalet representativt?
Dessutom blir jag förvånad varje gång jag läser EF:s kommentar. Hur kan man undgå att märka att i 8 av de 10 främsta länderna talas germanska språk, som är nära besläktade med engelska, vilket underlättar inlärningen? Det gäller också Finland, där 40 procent av befolkning förstår svenska, och Belgien, där majoriteten talar flamländska. Mest förvånande är därför Schweiz placering som 15:e, trots att majoriteten talar tyska. Detta är ytterligare ett indicium på att man måste ta denna rapport med en stor nypa salt.

I Ungern var det en transitionstid mellan ryska och engelska i andra hälften av 80-talet. Jag började läsa engelska i trean 87 hälsningar ungraren

Det står i rapporten att 2013 års index lägger större vikt vid hörförståelse än 2011 års index, och att detta medför en skillnad i vissa länders rankning. Svenskarna är bra på det muntliga och rankar därför högre 2013 än 2011.

Det här tror jag inte ett ögonblick på. Jag har varit i Tjeckien och inte en människa kan prata begriplig engelska. Inte ens högutbildade akademiker.

Tack för posten!. Jag tror fortfarande som Sverige bli som en av bästa länder, som talas bästa engelska i världen. Dessutom som säga du här, majoriteten är länder från de hela Europe, vilket kan bra på engelska kanske på grund sin utbildingsnivå ihop de olika aktiviteiten genom att måste de använder engelska som andraspråk. Här var jag bor då har vi ingen hög engelska nivå eftersom nästan människor till alla åldrar bara ser filmen med spanska undertexter eller även till att lära sig engelska inte på en bra sätt i skolan, exempelvis, de barn som börja för att lära det här språket senare än när var jag i skolan.

Lägg till ny kommentar