Spökdjur kommunicerar på egen våglängd

1 kommentarer

Ett skärande pipljud som inte ens hundar och än mindre människor kan uppfatta. Det filippinska spökdjuret kommunicerar på frekvenser som inga andra primater kan höra. Varje läte det ger ifrån sig räknas som ultraljud.

I en studie publicerad i tidskriften Biology letters berättar forskare om det filippinska spökdjurets ultraljudskommunikation. Arten blir en dryg decimeter hög, väger ett drygt hekto, lever främst på insekter och är aktiv nattetid. Det är en art som tros ha varit i det närmaste oförändrad i 45 miljoner år, och tillhör samma primatsläkte som utvecklades till apor.

Vissa spökdjur, som det filippinska, troddes länge vara mindre pratsamma än närbesläktade arter. Ny forskning visar alltså att så inte är fallet. Deras kommunikation kunde bara inte uppfattas av människan.

Människans hörsel tar stopp vid ljud med frekvenser högre än 20 kilohertz. Hundar kan uppfatta ljud upp till 60 kilohertz, och det är sådana högfrekventa ljud som används i de visselpipor som får hunden att lyssna men varken husse eller matte kan höra. Fladdermössens skrikande har en frekvens på upp till 100 kilohertz. Och det är ungefär samma frekvenser som det filippinska spökdjuret använder.

Med en topp på 91 kilohertz finns ingen annan primat som kommunicerar lika högfrekvent som det filippinska spökdjuret. Det kan bland annat slå larm om annalkande faror, avskräcka rivaler och möjliggöra interaktion.

Att det filippinska spökdjuret enbart kommunicerar genom ultraljud kan enligt forskarna vara en fördel. Det gör att arten kommunicerar på en egen våglängd som de naturliga fienderna inte kan uppfatta.

Tekniska landvinningar gjorde det nyligen möjligt att för första gången spela in det filippinska spökdjuret. Genom att minska hastigheten åtta gånger blir ljuden hörbara för människan. Lätet är då ett skärande pipljud som inte är det minsta snällt mot öronen. Med det sagt kan den som är nyfiken lyssna på det filippinska spökdjuret här.

Anders

Foto: Nathaniel Dominy

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Otroligt att man ändå kan spela in ljudet. Förstår att det inte skulle kunna höras om man spelat in det i sin vanliga fart.

Lägg till ny kommentar