Sofia Göker gör årets ordkalender

0 kommentarer

Fiffiga ord som borde finnas är temat för den ordkalender som börjar i morgon på språktidningen.se. Varje dag fram till julafton får du ett ord som tidigare saknats i svenskan. Bakom ordkalendern står språkkonsulten Sofia Göker.

– Orden i kalendern är fusioner av två befintliga ord som tillsammans bildar ett enda fiffigt ord, berättar hon.

Det är inte första gången som Sofia Göker snickrar ihop en julkalender. För fyra år sedan, när hon studerade till språkkonsult, gjorde hon en ordkalender med särskrivningar med jultema. Knäck smet illustrerades till exempel med en kastrull på rymmen.

– Jag fick mersmak och ville göra en till och göra den ordentligt, säger Sofia Göker.

Länge har hon samlat lustiga felsägningar och annat vitsigt i mobiltelefonen. Det är alltså dessa språkspaningar och fynd från de senaste två åren som nu kommer att dyka upp i kalendern. Men glädjen över att leka med ord är långt ifrån ny.

– Jag har alltid varit jätteintresserad av språk och jag har alltid skrivit mycket. Jag vann min första poesitävling i Kamratposten som nioåring. Författare var mitt drömyrke. Men så måste man välja ett yrke som man kan försörja sig på. Att få betalt för att få hålla på med språk på heltid och fundera på saker som var jag ska sätta ett kommatecken var som att hitta hem.

Sofias tre egna favoriter i ordkalendern:

2 december: – För igenkänningens skull.

15 december: – Den är inte så fyndig, men den fyller en stor funktion. Jag har saknat det ordet.

21 december: – Den tycker jag är både jättefyndig och jättebehövd.

Text och foto: Anders Svensson

Tags: 

Lägg till ny kommentar