Snart dags för Grammatikdagen!

0 kommentarer

I år firas Grammatikdagen fredagen den 20 mars. Den som bor i Luleå, Uppsala, Stockholm, Göteborg eller Lund har chansen att lyssna på en mängd intressanta föreläsningar om allt från hen-debatten till opersonliga subjekt i iranska språk. Alla föreläsningar är gratis.

Luleå tekniska universitet gästas för dagen av författaren Katarina Kieri. Det blir bland annat föreläsningar om varför det könsneutrala pronomenet hen kan väcka så starka känslor, om enhetsformen dom i stället för de och dem och om hur det kommer sig att solen i Sverige är en hon men en han i Spanien.

Uppsala universitet bjuder på en späckad förmiddag med föredrag om grammatiska fenomen i bland annat svenska, franska, engelska, tyska och iranska språk. Språkvetenskapliga fakulteten ordnar också en minimässa för den som är nyfiken på vilka utbildningar som finns vid universitetet.

Programmet på Stockholms universitet är ännu inte klart. Den som passerar Sergels torg i morgonrusningen kan genom Språkkonsulternas försorg få med sig en ordklass som uppmuntrande sällskap resten av dagen.

Grammatikfestivalen vid Göteborgs universitet är en heldag med temat grammtik och språkhistoria som avslutas med ett mingel. Marika Lagervalls föredrag har rubriken Femtio nyanser av modala hjälpverb – dagens mest fantasifulla titel?

Inte heller vid Lunds universitet är programmet klart. Den som är intresserad kan dock skriva in 15 till 18.30 på Språk- och litteraturcentrum i kalendern. Där bjuds det inte bara på föredrag utan dessutom på fika.

Grammatikdagens hemsida finns tips på grammatikövningar, kviss, grammatiksånger och inte minst recept på grammatikbakelsen.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar