Snart är det dags för Språkforum!

0 comment

Niklas Källner, Agnes Lidbeck och flera av Sveriges främsta språkforskare är några av talarna på årets Språkforum. Nu finns biljetter att köpa här!

Årets Språkforum äger rum fredagen den 13 april på Rival vid Mariatorget i Stockholm. Det blir som vanligt en nyttig och underhållande heldag med fokus på svenska i både tal och skrift. Sista anmälningsdag är den 4 april.

Så här ser programmet för dagen ut:

Konsten att kallprata – Niklas Källner, journalist känd från SVT:s Skavlan som är aktuell med boken Och bilen går bra?, i ett samtal om hur kallprat kan leda in i värmen.

Från mansplejning till metoo – Karin Milles, docent i svenska vid Södertörns högskola, om politiska nyord, hashtagg-aktivism och hur ord­lekar kan användas på allvar.

Språktester och omstridda ord – Olle Josephson, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, om språk­politiska frågor som kan bli aktuella i valrörelsen.

Bästa eller bäste statsministern? Maria Bylin, språkvårdare på Språkrådet, om valet mellan -a och -e när vi inte är överens om vad som syftar på vad.

Förför läsaren med fakta – Magnus Linton, författare som håller textkurser på Uppsala universitet, om vad som kännetecknar en text där inledningen fångar läsaren.

I huvudet på en hyllad debutant – Agnes Lidbeck, författare aktuell med hyllade debutromanen Finna sig, i ett samtal om den litterära stil som fick en enig kritikerkår på fall.

Vilket skiljetecken är bäst? Siv Strömqvist, docent i nordiska språk vid Uppsala universitet, om att navigera rätt i djungeln av svenska skiljetecken.

Knep för att tala inför publik – Lennart Hellspong, professor i retorik vid Södertörns högskola, om att förbereda föredrag, hålla nerverna i styr och avsluta snyggt.

Hjärnan och språkinlärning – Annika Andersson, lektor i svenska som andraspråk vid Linnéuniversitetet, om vad studier av hjärnan avslöjar om andraspråksinlärning.

Moderator är Patrik Hadenius.

Här kan du läsa mer om programmet. Välkommen!

Anders

Foto: Johan Bergling, Jessica Segerberg, Patrik Hedljung, Gabriel Liljevall, David Naylor, Magnus Göransson

Tags: