Skatteverket nobbar Toker som förnamn

0 kommentarer

Toker är för tokigt för Skatteverket. Ett föräldrapar i Västeråstrakten får inte ge den nyfödda pojken detta namn. Enligt Skatteverket kan det leda till obehag för pojken.

Skatteverket anser att namnet Toker inte är förenligt med svenskt namnskick och att det kan leda till obehag för bäraren. Myndigheten skriver i beslutet att det är viktigt att ta extra hänsyn till hur ett namn uppfattas när det gäller personer under 18 år. Vuxna som byter namn har en annan förståelse för konsekvenserna. Därför tolkas reglerna snävare när det gäller barn.

Paret som nu fått avslag är bosatt i Västeråstrakten. Förutom Toker vill de ge pojken ytterligare två förnamn. De övriga namnen är sedan länge etablerade.

Föräldrarna tänker överklaga Skatteverkets beslut. Mamman säger till SVT att hon inte ser Toker som ett namn som skulle kunna orsaka obehag:

Han är lika söt som dvärgen Toker och han är vår toker. ... Det beror ju på hur man tolkar det, vi sätter ju inte det för att vara elaka, utan för att vi tycker att det är ett gulligt namn.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar