Schyst ökning för språkfråga

0 kommentarer

Är Hur stavas schysst? den vanligaste språkfrågan? Kanske. Det är i alla fall enligt ett pressmeddelande en av de Googlesökningar som ökat allra mest under året. Och det är också en fråga som saknar entydigt svar.

Svaret på frågan Hur stavas schysst? är nämligen att just schysst är en stavning som inte rekommenderas av två tunga instanser. Såväl Språkrådet som Svenska Akademiens ordlista accepterar schyst, sjyst och juste. Den som däremot tittar i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien hittar dessutom alternativet schysst.

Juste lånades in i svenskan från franskan redan år 1690. Ursprunget är en förklaring till att Språkrådet anser att sjyst är den mest lämpliga stavningen:

Vi föredrar stavningen med sj, eftersom ordet kommer från franskan och sch hör hemma i ord som kommer från eller via tyskan. En stavning med -ss- är inte bra, eftersom det ser ut som en böjningsform. Men något grundord sjyss finns ju inte. Jämför med vass-vasst, men tyst.

Vad som är rätt går alltså att diskutera – i Svenska Dagbladet skriver Siv Strömquist att "förvirringen är total" när det gäller just detta ord. Frågan är om nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista kommer att gå samma väg som Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien och även acceptera schysst.

Den som under tiden vill undvika att göra fel gör alltså klokt i att skriva sjyst, schyst eller juste. Eller så är det bara att åberopa lex Socker-Conny och devisen Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad! och hoppas på det bästa.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar