Säg det med kärlek så lyssnar hunden

0 kommentarer

Problem att få hunden att lyda? En stunds ömsint klappande och vänligt småpratande innan det är dags att träna kommandon ökar sannolikheten för att hunden ska lyssna. Förklaringen är kärlekshormonet oxytocin.

Oxytocin är ett ämne som når blodet som ett hormon och hjärnan som en signalsubstans. Det kallas ibland kärlekshormon eftersom oxytocinutsöndringen främjas av bland annat beröring och gemenskap. Och det är inte bara människor som reagerar på oxytocin. Ämnet har samma inverkan på hundar. En person som klappar och pratar med en hund i bara tre minuter får en oxytocinkick – och hunden får motsvarande reaktion.

Australiska forskare har undersökt hur hundar agerar efter att nosen sprejats med oxytocin. Efter sprejningen testade forskarna hur benägna hundarna var att följa instruktioner. Uppgiften var att med hjälp av ledtrådar från en människa välja den skål där det fanns undangömt hundgodis.

De hundar som fått oxytocinsprejen – övriga fick en placebosprej – visade sig vara mer benägna att följa ledtrådarna. Effekten av ämnet dröjde hos många djur kvar femton dagar senare.

I testet ingick 62 hundar i olika åldrar och av olika raser. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Animal Cognition.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar