Så klassar vi ord i sömnen

0 kommentarer

Även när människan sover är hjärnan aktiv – tillräckligt aktiv för att kunna klassificera olika typer av ord. Det visar en studie som genomförts av franska och brittiska forskare. Resultaten är publicerade i tidskriften Current Biology.

Sömn innebär inte att hjärnan tar någon fullständig tupplur. När människan sover fortsätter hjärnan att sortera händelser och att reagera på lämpliga sätt. Det förklarar till exempel varför en sovande person reagerar starkare på det egna namnet än när främmande namn uttalas i samma ljudstyrka.

För att hjärnan ska arbeta vidare när människan sover krävs enligt forskargruppen att uppgifterna har utvecklats till automatiska processer. För att testa detta lät de deltagarna först i vaket tillstånd att klassificera ord som antingen djur eller som föremål. När det handlade om ett djur tryckte de på en knapp med högra handen, och när det gällde ett föremål använde försökspersonerna i stället den vänstra handen för knapptryckningen.

Därefter flyttades deltagarna till ett mörkt rum. De fick sätta sig i bekväma fåtöljer och uppmanades att sluta ögonen. Samtidigt fortsatte de att klassificera ord som djur eller föremål med hjälp av knapptryckningar.

Efter att deltagarna somnat fick de höra helt nya ord. Även här gällde det att klassificera dem som djur eller föremål. Det fortsatte de sovande försökspersonerna att göra med stor träffsäkerhet – men i lägre tempo än i vaket tillstånd. Förklaringen är enligt forskarna att automatiska processer kan utföras utan att den som gör dem är medveten om det.

Anders

Illustration: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar