Rösta fram 2017 års bästa nyord!

8 kommentarer

Årets nyordslista innehåller 38 nyord – från alternativa fakta till viralgranska. Men vilket nyord gillar du bäst? Rösta på din favorit här!

Anders

Illustration: Jens Magnusson

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Killgissa är ett effektivt ord som tystar den som utför en mansplaining. -Äh, det är bara en killgissning, säger jag och alla män som har LITE vett förstår att nu är det dags att lyssna och inte TA det offentliga rummet med sina gissningar och påhittade sanningar.

Stereotyper och nedvärderingar av män i allmänhet, som blir allt vanligare här i Sverige, får mig att minnas min tid när jag bodde i Sydafrika, då jag ständigt hörde de vita afrikanderna, som jag bodde tillsammans med, ge förmenta kommentarer om svarta i allmänhet. Stereotyper och generaliseringar av hela grupper av människor är alltid tråkigt och leder sällan till något gott.

Hursomhelst, själv tycker jag att "döstäda" är ett kul ord som min gamla mamma ständigt pratar om: "Nä, nu ska jag döstäda lite så att ni pojkar inte ska få det så jobbigt när väl den dagen kommer".

Det finns fler nyord som jag gillar men röstar på "Plogga".
Med hopp om att lyfta fram begreppet, så att fler inspireras att plocka, "Ett skräp om dagen". Förhoppningsvis kan det även hjälpa andra förstå hur, tex papperskorgen vid busshållplatsen, fungerar. Naturligtvis är det inget krav att man måste ha joggingskor eller måste springa för att utföra denna handling. Kul om fler vill vara delaktiga i att skapa en renare närmiljö. Tänk om alla människor skulle ta upp ett "skräp" om dagen, det blir många miljoner skräp ;-) "Ingen kan göra allt men alla kan göra något" :-)

Plogga är ordet som är helt nytt i språkvärlden säger väl allt. Till och med andra språk som engelskan har börjat använda det!!

Plogga såklart! Fantastiskt om fler hör talas om det och kommer igång och plockar upp skräp

Lägg till ny kommentar