Ny strid om potetgull börjar i dag

0 kommentarer

Är potetgull namnet enbart på potatischips tillverkade av Maarud eller är det ett namn på potatischips i allmänhet? Den frågan ska nu avgöras under en rättegång i Borgarting lagmannsrett som börjar i dag.

Norska Maarud har tillverkat potetgull – alltså potatischips – sedan 1936. Men det dröjde ända till 2010 innan bolaget fick det registrerat som ett varumärke. Under åren har potetgull kommit att bli synonymt med potatischips. Samma ord används även för pommes frites.

Konkurrenten Orkla överklagade beslutet. Orkla fick delvis rätt vid prövningen i tingsrätten i Oslo. Men bolaget fick inte rätt att marknadsföra potetgull. I påsarna heter innehållet alltjämt potetchips.

I dag börjar alltså ett nytt kapitel i tvisten i Borgarting lagmannsrett. Kraven från de två bolagen ser ut som tidigare. Maarud hävdar sin ensamrätt till ordet potetgull, medan Orkla anser att ordet inte alls förknippas med chips från just Maarud.

Orkla hävdar att potetgull är ett degenererat varumärke. På samma sätt som termos, vespa och primus har potetgull enligt Orkla förlorat sin särskiljningsförmåga. Den som möter ordet potetgull ser det i dag inte som kopplat till Maarud, utan använder det om potatischips i allmänhet.

Åse Wetås vid norska Språkrådet skriver i ett debattinlägg att även varumärkesskyddade ord måste kunna tas upp i ordböckerna. Hon vill därför skilja på allmänspråket och det språk som används i kommersiella sammanhang.

Som exempel nämner Åse Wetås seigmann. För snart tre år sedan var det i stället Orkla som rasade mot vad bolaget såg som bristande respekt för ett varumärke. Då handlade det om ett varumärkesskydd som registrerats 2003 för godiset Seigmenn. Ordet hade dock använts i norskan åtminstone sedan 1933.

Orkla krävde då att Språkrådet antingen skulle stryka ordet ur en ordbok eller skriva seigmenn med stor bokstav och förklara att det rörde sig om ett registrerat varumärke. Språkrådet nekade.

Den här gången kämpar Orkla på andra sidan. I allmänspråket är dock kampen redan förlorad. Potetgull är synonymt med potatischips eller pommes frites från vilken tillverkare som helst.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar