Negerbyn är historia – Tattarkullen lever vidare

0 kommentarer

Villaområdet Negerbyn i Mjällby är historia. Bostadsbolaget Sölvesborgshem byter namn på kvarteret till Österbo eftersom Negerbyn kan uppfattas som stötande. Men i Varberg får kvarteret Tattarkullen heta just så även i framtiden.

I Språktidningen 4/10 skriver Thomas Fahlander om några av de senaste årens namnstrider. En av dem är kvarteret Negern i Karlstad. Efter flera års påtryckningar för ett byte backade stadsbyggnadsnämnden – det nya namnet blev Tingvallastaden.

Namnstriderna handlar ofta om vad som ska väga tyngst av kulturhistorisk tradition och moderna värderingar. Men det går att göra många olika tolkningar av vad detta faktiskt innebär i praktiken.

En romsk kulturförening vände sig till Varbergs kommun och protesterade mot namnet Tattarkullen, som de ansåg kunde uppfattas som kränkande. Rose-Marie Wallengren från Kulturgruppen för resandefolket var av motsatt uppfattning. I Aftonbladet motiverade hon varför hon inte ville se ett namnbyte:

"Tattare har varit ett skällsord för resandefolket och naturligtvis slår det gnistor bland oss äldre när vi hör detta. Men samtidigt är det så att vi har kommit in i en modern tid och vi kämpar för att vårt folk ska komma fram. Det skulle vara självmord om Tattarkullen skulle tas bort. Det handlar inte bara om en skylt, det är en plats med kulturhistoriskt minne."

Namnet Tattarkullen har använts sedan åtminstone år 1807. I förra veckan beslutade kommunfullmäktige i Varberg att inte ändra namnet.

Sölvesborgshem valde en annan linje. Efter en namntävling bland invånarna är Negerbyn historia. Det nya namnet på villaområdet i Mjällby är Österbo, ett namn som tidigare fanns i trakten men nu omfattar ett större område. Per-Olov Larsen, styrelseordförande i Sölvesborgshem, förklarade i Expressen varför bolaget tog initiativ till ändringen:

"I alla andra sammanhang är det inte acceptabelt att kalla någon för 'neger'. ... Det är ju inte så himla kul om det kommer en mörkhyad person till oss och frågar efter en bostad."

Namnet Negerbyn har använts sedan 1950-talet. Villaområdet sägs ha fått namnet på grund av de svarta skorstenarna.

Även om Negerbyn nu är historia i Mjällby finns namnet på flera andra platser i landet, bland annat i Örebro och Älvdalen.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar