Manchester är Västeuropas språkrikaste stad

0 kommentarer

Den som tar en promenad längs Manchesters Curry Mile, den del av Wilmslow Road som går genom centrala Rusholme, kan inte bara välja mellan minst 70 restauranger som serverar mat från Sydasien och Mellanöstern (samt någon enstaka restaurang som erbjuder fish and chips). Den som har öronen öppna kan också förvänta sig att höra lika många språk. I hela Manchester talas omkring 200 språk. Det uppger Yaron Patras, professor i lingvistik vid universitetet i Manchester, som leder en studie om de språk som talas i staden.

I projektet Multilingual Manchester kartläggs de språk som talas i staden. I de centrala delarna av Manchester bor omkring en halv miljon människor. Invånarna talar 200 olika språk, något som enligt The Independent gör staden till den språkligt rikaste och mest varierade i västra Europa.

Omkring hälften av invånarna i staden talar mer än ett språk. Bland ungdomarna är fyra av tio flerspråkiga. Bara 3 procent uppger att de inte talar engelska. Enligt professor Yaron Patras utnyttjar också många företag den språkkompetens som finns i Manchester:

Företag som Google eller Apple som flyttar till Manchester Airport Business Park kan hitta någon som kan programmera åt dem men som också kan tala tamil eller något annat. Du kan utbilda någon till kundrelationsmedarbetare på några veckor men du kan inte utbilda dem till att tala flytande urdu på samma tid.
 
Urdu är det största språket i Manchester efter engelska. Andra stora språk i staden är arabiska, kantonesiska, polska, bengali och somaliska, skriver The Independent.
 
Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar