Lindström får tillbaka prickarna över ö

2 kommentarer

När vägskyltarna förnyades blev Lindström till Lindstrom. Men nu griper Minnesotas guvernör Mark Dayton in och kräver att bokstaven ö återfår sina prickar. Om ingen annan gör det tänker han själv fixa situationen med pensel och målarfärg.

Lindström i Minnesota, USA, har drygt 4 400 invånare. Staden grundades under 1800-talets mitt av Daniel Lindström, en av de tusentals svenskar som vid den här tiden utvandrade till USA. I dag har runt en fjärdedel av invånarna i Lindström svenskt påbrå. Det var hit Vilhelm Moberg reste för att samla fakta till romansviten Utvandrarna. Varje år arrangeras festivalen Karl Oskar days och Lindströms slogan är America’s little Sweden.

Länge har staden hetat Lindström även på vägskyltarna. Men när delstatsmyndigheten bytte ut skyltarna försvann prickarna över ö. Nya federala regler satte enligt Star Tribune stopp för bokstaven ö och annat som inte finns i det engelska alfabetet.

Guvernören Mark Dayton var dock allt annat än nöjd med beslutet. I ett dekret deklarerade han att prickarna över ö skulle tillbaka. Han motiverade beslutet med att bokstäver från andra alfabeten speglar Minnesotas kulturella bakgrund. Vidare ansåg han att det var viktigt att bevara stadsnamn enligt samma principer.

Beslutet gäller ortnamnsskyltar placerade vid tätortens gräns. I ett pressmeddelande säger Mark Dayton att han är beredd att på egen hand se till så att Lindström återfår prickarna över ö:

Om jag så ska köra till Lindström själv och måla prickarna på stadsgränsskyltarna kommer jag att göra det.

Mark Dayton har uppmanat delstatsmyndigheten att tillsammans med företrädare för Lindström återföra prickarna så snart som möjligt.

Anders

Foto: Appraiser/Wikimedia Commons

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Hur gör de med danska namn i USA? Om vi får behålla prickarna över ö,
får de kämpa för att behålla sitt snedstreck?
Eller gör de som på godispåsen(Malaco) ett ö med både streck och prickar.

Lägg till ny kommentar