Läsarfråga: Vad betyder att gå bärsärk?

8 kommentarer

Vad betyder att gå bärsärk? Det undrar Jörgen Lindow i Tumba i ett brev till Språktidningen. Få företeelser är så mytomspunna som bärsärkagång.

Bärsärkagång betyder ’våldsam framfart under raseriutbrott’. Både bärsärkagång och bärsärk är belagda i svenskan sedan 1672. Långt tidigare användes orden i islänningasagorna (berserksgangur respektive berserkur i moderniserad stavning). Bärsärk, ’kämpe som är gripen av oemotståndligt raseri’, har förmodligen den ursprungliga betydelsen ’man klädd i björnskinn’. Isländskans berserkur är troligen bildat till ber- ’björn-’ och serkur ’särk, skjorta’.

Under det sena 1700-talet spreds i Sverige teorin om att den nordiska forntidens bärsärk åt röd flugsvamp före strid. En mindre dos av den giftiga svampen skulle ge mod och skapa raseri. Myten konstruerades underligt nog i upplysningens anda. Syftet var att förklara det ursinne och den råstyrka som vissa kämpar kunde visa upp. Kanske hade mjödet spetsats med flugsvamp?

Föreställningen lanserades 1784. I dag har den teorin avfärdats helt och hållet – men röd flugsvamp heter på isländska berserkjasveppur (ordagrant ’bärsärksvamp’). Namnet introducerades först 1913 i en lärobok skriven av botanikern Stefán Stefánsson. Uppenbarligen var han bekant med myten om den giftiga svampens effekter. Samtidigt klassade han flugsvampen som en utländsk art. Det dröjde ända till 1959 innan de första exemplaren hittades på Island. Då varnade dagstidningarna för den giftiga svampen.

På Island finns flera geografiska namn med kopplingar till bärsärkar. Mest känd är Berserkjagata som går genom Berserkjahraun, det handlar alltså om en gångväg genom ett lavafält. Stigen ska ha röjts av två bärsärkar. Händelsen omtalas i Heidarvigasagan, en av de äldsta islänningasagorna.

I själva verket tros några av de första generationerna som bosatte sig på ön själva ha röjt vägen genom lavan. Berserkjahraun ska enligt denna teori ha kallats så eftersom lavaområdet på sina håll inte var täckt av någon växtlighet. Här skulle ber betyda ’naken, bar’.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Att gå bärsärk betyder att man går crazy att man inte kan kontrollera hur man ska agera utan man blir jätte arg kanske till och med börjar slå på saker

Man går inte crazy, man blir galen och man går an som en bärsärk. Dålig engelska har förstört svenska språket.

Bärsärkarna var väl någon slags elitsoldat dessutom? De bar bärsärkar för att visa sin stridsförmåga - de kunde till och med dräpa björnen!

Många beskrivningar av effekterna av flugsvamp inkluderar kraftigt ökad fysisk styrka, så det kanske ligger något i det där ändå...

Såg att om en äter flugsvamp och får alla obehag av förgiftning så kan dennes urin tas tillvara. Dom som då dricker av urinen blir INTE sjuka utan blir "höga". EN förklaring till hur flugsvamp kan ha används av bärsärkar.

Roy, det var väldigt onödigt att leka språkpolis. Det svenska språket är redan uppblandat med (bland andra) engelska och franska ord.

Onödigt att leka språkpolis? På ett forum för språk?? Nu är du lättkränkt. Det finns en svensk konstruktion, "att gå bärsärkagång", så är det bara.

Jag håller fullständigt mer Per K. Att använda en direkt översättning av ett engelskt uttryck, har vi vant oss vid, och det kan I många fall berika svenskan.
Men i detta fall så krockar det med ett svenskt uttryck med en aningen annorlunda betydelse, och då riskerar man att förstöra, snarare än berika vårt svenska språk.
Lite typiskt att uttrycket används flitigt i svensk press, som borde veta bättre.
Tack för mig.

Att ”Gå bärsärk” är ett uttryck som mer och mer ofta syns i svenska tidningsrubriker — ett prov på värsta sortens svengelska skapat av redigerare som inte begripit meningen av engelskans ”go berserk”.

Lägg till ny kommentar