Lär dig franska i ett talande kök

0 kommentarer

I Disneys Skönheten och odjuret blir vackra Belle bjuden på fransk finmiddag av en grupp levande köksattiraljer. Nu har Newcastle university tagit fram något nästan lika osannolikt, nämligen ett fransktalande kök.

Det är teknologer och språkvetare i samverkan som har skapat köket, som är tänkt att användas som verktyg i språkundervisning. Med hjälp av en inbyggd dator ger det instruktioner på franska och vägleder användaren i tillagandet av en fransk maträtt. Teknologin liknar den som används i Nintendo Wii. Redskap, kärl, behållare med ingredienser och all annan köksutrustning har inbyggda sensorer som känner av elevens rörelser. På så sätt kan datorn ge rätt instruktioner vid rätt tidpunkt och säga ifrån om något blir fel. Det går även bra att be köket upprepa eller översätta en instruktion till engelska. När maten är lagad får eleven göra ett prov på datorn för att testa sina nya kunskaper. Och så äta maten, förstås.

Det talande köket har sin pedagogiska grund i så kallat uppgiftsbaserat lärande. Det bygger på att eleven lär sig ett språk genom att utföra uppgifter i realistiska situationer i stället för att bara plugga in ord och grammatik i ett klassrum.

Att laga mat och öva språk samtidigt blir ett roligare och mer effektivt sätt att lära sig, menar Paul Seedhouse, professor i lingvistik och ledare för projektet.

– Jämfört med andra länder är språkinlärningen i Storbritannien undermålig, vilket får ekonomiska konsekvenser. Vi tror att språk och matkultur i kombination kan vända trenden, säger han i en kommentar.

Språkköket är tänkt att användas i skolor och på universitet, men för den kunskapshungrande kan det även installeras i hemmet. Forskarna planerar att utöka projektet med kök som talar engelska, spanska, tyska, italienska, finska och katalanska. Vem vet, kanske finns det snart ett svenskspråkigt kök som lär elever att laga raggmunk med fläsk?

Här kan du se bilder från det talande köket.

Camilla

Tags: 

Lägg till ny kommentar