Kroppsspråket avslöjar vem som vill beställa i baren

0 kommentarer

Att vinka till bartendern eller vifta med plånboken är långt ifrån de vanligaste eller effektivaste sätten att beställa i en bar. I stället är det mer subtilt kroppsspråk som gäller. Över 90 procent riktar blicken mot kassan eller personalen. Det visar en studie publicerad i Frontiers in Psychology.

Den gängse bilden av hur det går till att beställa på krogen är enligt en undersökning från universitetet i Bielefeld felaktig. Det finns enligt forskarna en utbredd uppfattning om att den som vill ha bartenderns uppmärksamhet använder stora gester och ropar för att få beställa.

Forskargruppen har studerat barer i Bielefeld och Herford i Tyskland och i Edinburgh i Storbritannien. Visserligen observerade forskarna gäster som med gester försökte få kontakt med bartendern, men majoriteten använde mer diskreta metoder.

Över 90 procent av deltagarna i studien ställde sig nära bardisken med blicken mot antingen personalen eller kassan. Dessa signaler indikerade enligt de anställda att kunden var redo att beställa.

Besökare som uppehöll sig vid baren utan avsikt att beställa blev snabbt också lätta att känna igen för personalen. De höll sig något längre från disken, mötte inga blickar och vände sig bort från baren.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar