Krollspint var krollsplint

3 kommentarer

I Språktidningen 3/2012 efterlyser Fredrik en förklaring av krollspint, ett ord han hittat i en annons i Tidningen Kalmar från 1908. I annonstexten meddelar möbelmakaren Ragnar Höglund att ingen annan i Kalmar säljer billigare krollspint.

Nu är gåtan löst. Flera läsare har hört av sig och berättat att det är ett stavfel som gjort texten extra knepig att tyda. Det Ragnar Höglund sålde så billigt var krollsplint. Så här skriver Erik i Umeå:

"Jag hajade till och mindes från min barndom att ordet hade använts. Men hur? I bokhyllan finns Illustrerad svensk ordbok anno 1955. 'Krollsplint - en tagelersättning bestående av dvärgpalmens bladfibrer el espatogräsets blad. Krollsplintsmadrass madrass stoppad med krollsplint.' Så långt det gedigna uppslagsverket. Och i den senare betydelsen, med madrassen, där kom minnet tillbaka."

Kåge tipsar om att krollsplint i Nationalencyklopedin beskrivs som "material av dvärgpalmens bladfibrer som används som 'vegetabiliskt tagel' för stoppning av t.ex. möbler och madrasser."

Anders uppmärksammar oss på att ordet krollsplint även finns i Wikipedia, där etymologin också får en förklaring:

"Krollsplint (från tyskans krollen, 'rulla ihop sig') är bladfibrerna från dvärgpalm, som förr användes istället för tagel, som stoppning i möbler och madrasser."

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Det är nog många som säger krollsprint, så har jag hört det sägas (Umeå-trakten)

Jag har också hört det så. Men det finns ju ord där l och r är närmast utbytbara (fjol/fjor - fast där säger jag fjol). Båda ljuden räknas ju som likvidor. Och så finns det språk som inte riktigt gör skillnad på ljuden ("Girran-san, velly bad, Amellica to brame", som Gillan-Glover sjöng i en låt om en turné i Japan. Och om jag inte är felunderrättad gäller det inte bara japanska, utan även sydliga bantuspråk som setswana. Krollsprint/splint är för övrigt rätt så trevligt att arbeta med när man leker tapetserare, men kokosfiber och kokosgummi (även kallat gummikokos) ÄGER.

Hej! Vi hade glasaffär på 60-talet och då var det vanligt med träull som packningsmatrial. Då användes även ordet som jag tyckte det lät som "krollsprint", eller var det egentligen krollsplint jag hörde. Detta var i Kalixtrakten i Norrbotten. Krollsprint kanske var en lokal variant av krollsplint.
Hälsningar Clas

Lägg till ny kommentar