Japansk dom: Gifta måste ha samma efternamn

0 kommentarer

Gifta par får inte ha olika efternamn. Det fastslår Japans högsta domstol. Det var kvinnor som hävdade att namnlagen bröt mot deras rättigheter som valde att inleda rättsprocessen, rapporterar The Japan Times.

En lag med rötter i 1800-talet säger att ett gift par måste ha samma efternamn. För japanska kvinnor har det i praktiken inneburit att de blivit av med flicknamnet vid bröllopet. I hela 96 procent av äktenskapen väljer paret mannens efternamn.

Aktivister tog saken till domstol med motiveringen att namnlagen stred mot grundlagen. Inför rätten hävdade de att lagen inskränkte rättigheter främst för kvinnor. De pekade på att även gifta kvinnor i informella sammanhang kan använda sig av flicknamnet, men att detta ofta ställer till problem.

I opinionsmätningar har det varit jämnt mellan de olika sidorna. Regeringen har motsatt sig en förändring av lagen eftersom den anser att det gemensamma efternamnet bidrar till att göra familjebildningen starkare.

Domstolen gick alltså på regeringens linje. Ordföranden Itsuro Terada sade enligt The Japan Times att traditionen med gemensamma efternamn var viktig att bevara eftersom den får personer att betrakta sig som en del av en familj.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar