Inget torg till Kim Larsens minne

0 kommentarer

Planerna på att uppkalla ett torg i Köpenhamn efter Kim Larsen blir inte verklighet. Artisten ska själv ha motsatt sig inrättandet av en minnesplats. Kommunens ortnamnsnämnd kommer därför inte att gå vidare med förslaget.

När Kim Larsen gick bort i höstas förlorade Danmark en av landets mest folkkära artister. Han började sin karriär i gruppen Gasolin. På albumdebuten från 1971 sjunger han i Langebro om en promenad genom Köpenhamn som börjar just vid Langebro. Låten är en modern klassiker.

Kim Larsen förknippas just med Langebro. Bredvid bron planeras nu en gång- och cykelbro. När han gick bort föreslog kommunpolitiker att den skulle ges namnet Kim Larsens bro i stället för det planerade Lille Langebro.

En annan idé som snabbt fick gehör var en minnesplats på Christianshavn. Det skulle röra sig om ett torg på 750 kvadratmeter som skulle uppkallas efter Kim Larsen. Det är nu snart elva månader sedan han gick bort – och kommunens ortnamnsnämnd har som regel att en person ska ha varit död i ett år innan namnet kan bli aktuellt för vägar, torg eller andra platser.

Men inför nämndens möte på måndag vände sig Jørn Jeppesen, som i många år var Kim Larsens manager, till teknik- och miljönämnden. Han skrev enligt TV 2 Lorry i ett brev att Kim Larsen själv uttryckligen hade sagt att han inte ville få någon minnesplats efter sig. Inte heller hade familjen någon sådan önskan:

Det er vigtigt allerede nu at melde klart og tydeligt ud, at familien PÅ INGEN MÅDE er interesseret i en mindeplads. Kim Larsen var absolut heller ikke selv interesseret i en mindeplads. Hverken på Christianshavn eller andre steder. Og hverken nu eller senere.

Frågan kommer fortfarande att tas upp på nämndens möte i nästa vecka. Där kommer planerna skrotas med hänsyn till Kim Larsens och familjens vilja. Hur det blir med Kim Larsens bro är oklart – men Lars Weiss, som är en av ortnamnsnämndens ledamöter, säger till TV 2 Lorry att han tolkar brevet som att Kim Larsens anhöriga inte vill att någon plats ska uppkallas efter honom.

Anders

Foto: Pixabay

Tags: 

Lägg till ny kommentar