Ibland är ”jag vet inte” bästa svaret

0 kommentarer

Att inte ha svar på alla frågor behöver inte vara negativt. Och att våga medge att efterfrågad kunskap saknas kan till och med vara en fördel. Det hävdas i en studie från Ohio State University publicerad i tidskriften International Journal of Sport Communication.

Förra året hamnade Tom Brady, kvartsback i New England Patriots, i rejält blåsväder. Han anklagades för att ha släppt ut luft ur matchbollarna inför ett möte med Indianapolis Colts. Det egna laget vann med 45-7. Indianapolis Colts hade alltså ovetandes spelat bollar som kan ha gett dem sämre förutsättningar.

Under en presskonferens bemötte Tom Brady anklagelserna. Ofta svarade han I don’t know eller I have no idea på journalisternas frågor. Somliga tyckte att presskonferensen var farsartad och flera komiker gjorde narr av Tom Bradys uppträdande.

Men retoriskt verkar Tom Brady ha varit en oväntad vinnare. En amerikansk kommunikationsforskare har använt presskonferensen som utgångspunkt för en studie. Den visar att Tom Bradys svar gick hem hos många.

I studien användes två versioner av presskonferensen. Den ena innehöll fullständiga frågor och svar medan den andra hade redigerats. I den andra versionen ingick samma frågor och svar, men de gånger Tom Brady sade I don’t know eller I have no idea hade klippts bort.

De deltagare som fick se den klippta versionen ansåg att Tom Brady duckade för fler frågor än de deltagare som fick se versionen med fullständiga frågor och svar. Dessutom kände de mindre sympati för honom och de var i större utsträckning missnöjda med hans svar. Tom Bradys trovärdighet och kompetens rankades lika högt av bägge deltagargrupperna.

Slutsatsen är att många är benägna att tro på den som likt Tom Brady säger I don’t know eller I have no idea. Det kan också väcka sympati.

Dessutom fastslås det i studien att reaktionerna på Tom Bradys agerande stämmer väl in på en annan teori, nämligen att publiken sällan vill höra ärliga svar på svåra frågor om svaren riskerar att orsaka upprördhet. Ärliga svar uppskattas främst när publiken håller med. Därför kan det ha varit klokt av Tom Brady att ge många vaga svar.

Anders

Foto: Jeffrey Beall/Wikimedia Commons

Tags: 

Lägg till ny kommentar