Hur långt är ett stenkast?

1 kommentarer

I Svenska Akademiens ordbok definieras ett stenkast som "en sträcka motsv. så långt en ordinärt utrustad person orkar kasta en sten", vilket sägs vara mellan 30 och 75 meter. Danska fastighetsmäklare tycks ha betydligt mer krut i kastarmarna. Där kan nämligen ett stenkast vara upp till 943 meter.

Bostadssajten Boliga har för Søndagsavisens räkning gått igenom användningen av ordet stenkast i bostadsannonser. För ett halvår sedan var det genomsnittliga stenkastet 153 meter. Nu har det ökat till 239 meter. Och det längsta kastet har gått från 343 till 943 meter, vilket för övrigt är tio gånger längre än världsrekordet i spjut.

Tidningen har intervjuat flera av de mäklare som i annonserna spänner bågen rejält för vad som kan sägas vara ett stenkast. De uppger för Søndagsavisen att ett stenkast främst ska signalera att fastigheten ligger i närheten av en viss plats, men att det inte ska ses som ett exakt mått.

Och det är kanske tur det. En mäklare marknadsför en fastighet utanför Esbjerg som belägen "ett litet stenkast från Kaj Lykke golfklubb". Detta lilla stenkast mäter fågelvägen 218 meter. Det går att få klenarmskomplex för mindre.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Inte så kul att bo ett stenkast från en golfbana ändå. Man får väl anta att en golfsving är längre än ett stenkast.

Lägg till ny kommentar