Hjälp oss hitta skojiga namn på svenska öar!

11 kommentarer

I Svenskfinland finns Musblötan och Bisaballen. I Sverige finns Fläsket, Tvestjärten och Gåsfeten. Men finns det fler roliga, vackra eller underliga namn på svenska öar? Tipsa oss gärna!

I ett kommande nummer av Språktidningen skriver lingvisten Hartmut Traunmüller om vad som egentligen är en ö. Om du har något favoritnamn bland svenska öar får du gärna skriva det i en kommentar. Det kan vara namn som är dråpliga, konstiga eller fina. En liten motivering blir vi särskilt glada för!

Redaktionen

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Hej Språktidningen,
Här kommer några exempel från den norrbottniska skärgården. Jag tycker att namnet "Kluntarna" är väldigt fint. Det är en liten ögrupp i Lule skärgård som har jättefina badstränder, ett "hemligt" smultronställe. Det finns även flera sommarhus på ön. Likskär, även det i Luleskärgård, tycker jag dock inte särskilt mycket om då det inte ger några trevliga associationer direkt. I Piteå skärgård finns "Vargön" även om jag inte tror att någon varg har synts till där på länge. Men det vackraste namnet är nog ändå Gråsjälören. En pytteliten ö som man kan promenera till på vintern på isväg från Luleå centrum. Där serverar Lions våfflor under vårvintern. Jag tycker att namnet matchar känslan man har i februari då själen känns grå och man behöver muntra upp sig med något gott. Långt ut i Luleåskärgård finns även den fina lilla sandön Skvalpen, dit lyckades mina föräldrar ta sig i sin lilla båt en dag då det var vackert väder innan de skvalpade hemåt igen. Hälsningar Jenny

I Nordmalingsfjärden finns öarna Graven och Dynglasset. Samt grunden Klumpen, Stollen och Yrhättan.

Vid Aspan nära Ronnebyhamn finns en liten ö som heter Fläskakläppen. Dit brukade jag simma som pojkspoling. De äldre sa att ön fortfarande tillhörde Danmark.

Vid Lövön i Kungälvs Kommun finns ett litet skär som heter Hunneröva, utanför ligger Hunnerövas Onge.

Och det är väl bara en slump att inget av dessa namn går att hitta på nätet eller i någon kartbok?

i Bohuslän finns flera öar som heter Berlin. Det lär vara så att när det kom tjänstemän från Stockholm i början på 1900-talet för att göra sjökort, frågade de ortsbefolkningen vad de kallade öarna. På dessa öar växte idegran, dialektalt barrlind. När det uttalades på bohuslänska blev det ungefär "Bårrlinn". Det uppfattades av herrarna från huvudstaden som Berlin.

Lägg till ny kommentar