”Hittar man på ett ord så finns det ordet”

4 kommentarer

I morgon är det premiär för språkkonsulten Sofia Abrahamssons ordkalender. På Språktidningens webbplats presenterar hon varje dag fram till julafton ett ord som borde finnas i svenskan. Det är inte första gången Sofia Abrahamsson snickrar ihop 24 ord som en liten julklapp till det svenska språket. Hon bidrog även förra året med en mycket uppskattad ordkalender. Tanken med ordkalendern är i första hand att roa läsarna.

– Ordkalendern uppkommer ur lek, så svaret är framför allt att den ska vara rolig och underhållande. Det är kvalitativt trams. Samtidigt är den ett sätt att popularisera och tillgängliggöra ordskapande: Hittar man på ett ord så finns det ordet. Om det sedan blir vedertaget och etablerat är en annan femma.

Varför är det roligt att leka med språket?

– Det finns en massa saker som är roliga att leka med, men inget är så konstant närvarande och ständigt pågående som språket. Man kan alltså leka var som helst, när som helst.

Hur får du idéer till nya ord?

– De uppstår oftast av en slump. Ibland slinter jag på orden när jag pratar eller så uppstår något slags assimilation mellan två ord och då kommer jag på att ”åh, där har vi något!”

När började du hitta på ord på det här sättet?

– Det är svårt att svara på. Men det var först under 2013 som jag faktiskt började skriva ner orden jag kom på. Då visste­ jag inte ens att fenomenet kallas teleskopord. Varför jag började och var idén kom från är egentligen oklart, men det känns som att det har blivit en ganska vanlig företeelse i medierna. Vi har Brangelina, brexit och bromans – och säker­ligen andra exempel som inte börjar på br.

Du gjorde även en ord­kalender på språktidningen.se 2015. Vilket ord från den kalendern är din favorit?

Tourätta, ’när man inte kan hålla sig från att rätta en språkfel’. Jag tror att många människor kan känna igen sig i det, inklusive jag själv. Igenkänning är ett vinnande koncept. Det var också väldigt kul att se folk gå i fällan och tourätta felet i själva definitionen av ordet (en språkfel).

Finns det något befintligt ord i svenskan som du önskar att du hade hittat på?

Ekivok. Det har ett så högt stilvärde. Att inleda en mening med det här är lite ekivokt, men … är en sofistikerad inramning som gör det okej att snacka snusk. Den perfekta brasklappen.

Anders

Foto: Ekaterina Rosenkrans

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Hoppas bara att de nya orden kan stavas, uttalas och böjas
på de sätt som vi redan har i svenska språket.
Då är det fritt fram, tycker jag. Ska bli spännande ...

Håller med om att det är viktigt med böjningar. Men sen en annan grej: Vad har brangelina med brexit att göra? Bara för att brangelina skiljer sig behöver väl inte brexit innebära att England skiljer sig från Europa?

Lägg till ny kommentar