Hen fortsätter att öka i svensk press

6 kommentarer

Ett pronomen som har tagit steget från att vara en ”praktisk raritet till tjatigt modeord”. Så beskriver Magdalena Ribbing hen i Dagens Nyheter. Om hen är en fluga får tiden utvisa – men pronomenet ökade i användning även under 2014.

I januari 2012 exploderade hen-debatten efter en artikel i Svenska Dagbladet. I samband med lanseringen av en barnbok tog språkforskaren Karin Milles ställning för hen som ett komplement till han och hon. Sedan dess har debatten till och från fått nytt bränsle. Den tog exempelvis ny fart när det meddelades att hen tar plats i den fjortonde upplagan av Svenska Akademiens ordlista, som utkommer i april.

Eftersom Svenska Akademiens ordlista utgår från hur vanliga orden är var hen-beskedet ingen överraskning. Bland de cirka 125 000 ord som finns i den trettonde upplagan går det till exempel att hitta rariteter som hemulsskyldighet, volut och besuttenhet. Majoriteten av orden i SAOL är inga kioskvältare.

Hen kan kanske inte heller sägas vara någon kioskvältare, men pronomenet vinner mark från år till år. Med tanke på att det handlar om just ett pronomen – en ordklass där förändringar är ytterst sällsynta – är utvecklingen smått sensationell.

Under 2011 – året innan hen-debatten briserade – gick det i svensk press över 13 000 hon och han på varje hen. Redan under 2012 sjönk antalet hon och han på varje hen till drygt 400. Under 2013 var siffran drygt 300. Och förra året gick det 241 han och hon på varje hen.

Det handlar tveklöst om en kometkarriär. I svensk press är hen i dag betydligt vanligare än till exempel ishockeyspelare, pantflaska, äggröra och näthat.

Att hen blir mer och mer etablerat märks inte bara på att pronomenet blir vanligare. Det används allt oftare i nyhetsartiklar och allt oftare okommenterat. Även nyhetsreportrar förutsätter alltså att läsarna är bekanta med hen. Tidigare förekom hen framför allt i personligt färgade texter som krönikor, ledare och recensioner – en slagsida som nu är på väg att jämna ut sig.

Modeord eller inte så är tendensen tydlig. Hen fortsätter att vinna mark. Även om pronomenet sedan länge sprungit förbi tusentals ord vars existens i Svenska Akademiens ordlista ingen har ifrågasatt, så kommer införandet bidra till att göra hen än mer etablerat.

(Några ord om den statistik som nämns i texten. Siffrorna baserar sig på sökningar i mediearkiv för svensk press. Eftersom det enbart under 2014 handlar om totalt närmare 4 miljoner han, hon och hen är inte var och en av träffarna kvalitetskontrollerade. De första 200 för varje ord är kollade för att få en uppfattning om antalet ”äkta” belägg. Andelen äkta träffar har sedan använts vid uträkningarna.)

Anders

Här kan du läsa mer om hens kometkarriär.

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Kan någon förklara för mig vad "hen" tillför? Utöver att upplysa läsaren att användaren är en obildad och politiskt beskäftig person?

Svenskan har formen Utrum. Den. Själva syftet med Utrum är att vara könsneutralt. Ursprungligen hade svenskan tre genus, maskulinum(han), femininum(hon) och neutrum(det), precis som tyskan. Sedan dess har maskulinum och femininum ersatts av Utrum, den. Den som vill pröva sanningshalten på det här kan pröva de ord som fortfarande har viss maskulin eller feminin form. De kommer alla vara "den" ord.

När svenskan redan har en form vars uttryckliga syfte är just könsneutralitet blir det fullständigt befängt att använda "hen". Såvida man inte vill upplysa andra om att man är en obildad och politiskt beskäftig person.

Att ha flera ord som betyder samma sak är inget nytt påfund, det kallas synonymer. Ska vi även ta bort ordet klocka för att vi redan har ur? Eller sluta att använda affär eftersom det även finns butik?

"Hen" har INTE lanserats som en synonym. Utan har lanserats av radikalfeminister i samhällets topp som en "lösning" på att uttrycka sig könsobestämt. Personligen tycker jag mycket illa om när ord lanseras som politiska projekt, syftet är ju att manipulera andras tankar och perspektiv. Vidare så är det ju skrattretande hur obildade dessa radikalfeminister är. Alternativt, hur oärliga de är, de skulle ju faktiskt kunna känna till Utrum men föredra att lansera ett eget ord i normförstörande syfte. Det är ju sånt de går igång på.

Men för all del, fortsätt att använda ordet "Hen" snarare än det redan etablerade "den". Allt du åstadkommer är att informera lyssnaren om att du är obildad och politiskt rabiat. Och att du vill tvinga på andra människor din världsuppfattning.

Hen är det mest onödiga ort som har tillförts det svenska språket. Det är helt onödigt då det finns flera minst lika bra alternativ. För mig signalerar ordet hen en töntstämpel. Om jag stöter på ordet hen i en artikel, referat, bok, eller dyligt slutar jag läsa direkt. Är det avsikten så har skribenten verkligen lyckats.
Berit N

Om vi ska bestämma vilka ord som borde finnas i svenska språket eller inte genom att avgöra om det är "onödigt" eller "töntigt" kommer ett ganska stort antal ord att försvinna. Som anonym säger: ska vi ta bort synonymer bara för att "det finns flera minst lika bra alternativ"?

Nu är det ju just intressen i samhällstoppen som vill bestämma vilka ord vi skall använda. Se min kommentar ovan för min åsikt om er hennor.

Lägg till ny kommentar