Här är föredragen från Språkforum 2015!

0 kommentarer

Årets Språkforum var både utsålt och uppskattat. För dig som inte kunde vara på plats på Citykonferensen i Stockholm den 27 mars eller för dig som vill uppleva dagen på nytt filmade vi föredragen. Vi beklagar att ljudkvaliteten inte är på topp.

http://youtu.be/ESRrF0oMNno

Jenny Öqvist, dialektforskare vid Institutet för språk och folkminnen, berättade om hur stockholmskans uttal förändrats med fokus på personer födda mellan 1860 och 1940.

http://youtu.be/hyzWVAoHTEg

Catharina Nyström Höög, professor i svenska vid Högskolan i Dalarna, avslöjade hur svenska myndigheter presenterar sina visioner i text.

http://youtu.be/iEavxwntqbE

Maria Arnstad, redaktör på Språktidningen, och Maria Sjödin, förläggare på Morfem förlag, tipsade om knep som kan vara användbara för den som granskar och bearbetar andras texter.

http://youtu.be/HYbb5IaWTuE

Klas Östergren, författare och ledamot av Svenska Akademien, samtalade med Patrik Hadenius, chefredaktör för Språktidningen, om sitt skrivande.

http://youtu.be/zQlF0dr1go8

Sven-Göran Malmgren, professor och huvudredaktör för Svenska Akademiens ordlista, talade om nyheter i den kommande upplagan av ordlistan.

http://youtu.be/g8BLGe3f-Ek

Kristian Blensenius, doktorand i nordiska språk vid Göteborgs universitet, resonerade kring hur aspekt fungerar i svenskan – bland annat utifrån exemplet höll jag på att säga.

http://youtu.be/Iz1ZINp0X6A

Lena Lind Palicki, Språkrådet, Ingrid Fredriksson, Sydsvenskan, och Henrik Nilsson, Terminologicentrum, diskuterade tillsammans med Patrik Hadenius aktuella språkvårdsfrågor.

http://youtu.be/vVuQV2rc1Fw

Sara Lövestam, författare och sfi-lärare, avslutade dagen genom att gå till botten med vad som egentligen är grejen med verb.

Inför diskussionen om språkvård hade deltagarna möjlighet att lämna in sina egna frågor till panelen. Alla frågor hanns inte med under programtiden, men under veckan publicerar vi Språkrådets svar på de inkomna frågorna.

Här kan du se inspelningarna från Språkforum 2014.

Anders

Tags: 

Lägg till ny kommentar