Halsband ska översätta hundskall

1 kommentarer

Hundägare är inte särskilt bra på att förstå vad hunden vill när den skäller. Nu vill ett brittiskt företag ge husse och matte lite hjälp. De tänker försöka utveckla en app som tolkar hundens skall.

Bara fyra gånger av tio lyckas ägare tolka sina hundars skall på rätt sätt. Förmodligen är människans förståelse av hundskall i verkligheten ännu sämre. I studien, som utfördes vid ett ungerskt universitet, fanns nämligen bara sex typer av skall att välja mellan.

Det brittiska husdjursföretaget Fetch påstår sig ha möjlighet att ta fram ett halsband som kan tolka hundskall. Varje gång hunden skäller snappar halsbandet upp ljudet. Skallet tolkas därefter med appen What’s Yapp. Appen samlar även in andra ljud och rörelser som bidrar till att översätta hunden.

Tanken är att appen ska se till så att husses eller mattes begränsade förståelse gör så att de inte agerar på ett sätt som är tvärt emot vad hunden vill. I idealfallet ska alltså översättningen garantera att ägaren inte tror sig höra långpromenad i ösregnet när hunden i själva verket säger jag vill inte gå ut.

What’s Yapp var en av tre finalister i Fetchs omröstning om vilken produkt företaget ska försöka utveckla. Omröstningen avslutades i går. Om uppfinningen någonsin blir verklighet återstår att se.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

hej var kan man køpa sådan øversættning att ha på hundarna så man vet vad de sæger till varandra eller om oss vad kostar det

Lägg till ny kommentar