Groko är årets ord i Tyskland

1 kommentarer

När liberala FDP inte klarade femprocentsspärren till förbundsdagen fick kristdemokratiska CDU/CSU se sig om efter en ny koalitionspartner. Valet väntas bli det näst största partiet, socialdemokratiska SPD. Därmed bildas i parlamentet en Groko, en kortform av Große Koalition.

Gesellschaft für deutsche Sprache utser varje år genom en omröstning ett ord som har kännetecknat det gångna året. Förra året blev det Rettungsroutine ('räddningsrutin, räddningsåtgärd') och året dessförinnan Stresstest ('test av en banks förmåga att stå emot svåra marknadsförhållanden'), två ord med tydlig koppling till eurokrisen.

Även i år faller valet på ett ord förknippat med storpolitik. I höstens val till förbundsdagen gjorde förbundskansler Angela Merkels CDU/CSU ett starkt val och fick med 311 av totalt 631 mandat nästan egen majoritet i parlamentet. Koalitionspartnern FDP gjorde däremot ett katastrofval och klarade inte spärren till förbundsdagen.

FDP:s uttåg ur parlamentet öppnade dörren för en bred koalition med SPD, en så kallad Große Koalition. Gesellschaft für deutsche Sprache noterar att kortformen Groko inte bara har fått ett rejält fäste i språket, utan att den också avslöjar en inte helt respektfull attityd gentemot ett samarbete mellan de politiska jättarna CDU/CSU och SPD.

Andra populära ord, som inte nådde ända fram i omröstningen, var Generation Sandsack ('generation sandsäck', en benämning på de frivilliga som genom upprop i sociala medier hjälpte till att bekämpa översvämningar i södra och östra Tyskland) och falsche Neun ('falsk nia', ett begrepp som refererar till det spanska fotbollslandslagets spelsätt utan en traditionell toppforward).

Anders

Foto: Aleph/Wikimedia Commons

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Hej, jag lär mig svenska just nu. Men, jag försöker att skriver riktig.

Tyskland blir - kanske - en GroKo i söndag. Men vi har inte en GroKo nu. De kanske bildar regeringen - om SPD-medlemmar vill har det. SPD röstar om de vill ha den koalitionen och i lördag (imorgon kväll) vet vi vad de har valde.
Det fins många personer som inte gillar GroKo. De säger att SPD skulle har en koalition med miljöpartiet "Bündnis 90/Die Grünen" och vänsterpartiet "Linkspartei". Men SPD säger att man kan inte regerar med Linkspartei, eftersom de är "radikal".
Därför kallar somliga av vänsterpartiets anhängare den GroKo sarkastiskt "Größte Koalition aller Zeiten" eller "GröKaZ". De tror att den jättelilla oppositionen är ett problem för demokratien och den GroKo vill bara "durchregieren" (regera förutan tänka).

Lägg till ny kommentar