Frankrike tar fram nytt tangentbord

2 kommentarer

Frankrikes traditionella AZERTY-tangentbord kan snart vara historia. Kulturdepartementet har gett ett konsultföretag i uppdrag att ta fram förslag till ett uppdaterat tangentbord. Syftet är att det helt enkelt ska bli lättare att skriva korrekt franska, rapporterar BBC.

Det franska AZERTY-tangentbordet har irriterat skribenter i ett århundrade. Vanliga källor till irritation är att två tangenter behövs för att skriva till exempel siffror, punkt och vissa bokstäver med accent.

Men det är inte i första hand missnöjet med det befintliga tangentbordet som har fått departementet att agera. I stället anses tangentbordet vara ett närmast hopplöst redskap för den som vill skriva korrekt franska. Svårigheterna att skriva vissa bokstäver gör enligt kulturdepartementet att somliga skribenter struntar i dem eller tror att de inte finns.

Uppdraget att förnya AZERTY-tangentbordet har gått till konsultfirman Afnor. BBC uppger att den före sommaren ska komma med förslag på en ny formgivning. I uppdraget ingår att göra det lättare att skriva annat än den franska som talas just i Frankrike. Därför behöver det bli smidigt att exempelvis skriva tilde, ~.

Men AZERTY-tangentbordet kommer inte att överges – trots att det också har ergonomiska brister då vänsterhanden får jobba betydligt mer än högerhanden. Det är alltså inte aktuellt att gå över till QWERTY, den uppsättning som används bland annat i Sverige. En sådan övergång hade tvingat åtskilliga miljoner fransktalande att lära om.

Både AZERTY och QWERTY har fått sina ”namn” efter de sex bokstäverna längst till vänster i den översta bokstavsraden.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Mitt tangentbord är QWERTY.
längst bort på den raden efter å finns en tangent med ¨ och ^
^ kan jag inte sätta över någon bokstav men bredvid: o^
Men när kommer ett tangentbord där jag kan skriva följande bokstäver:
ĉ, ĝ, ĥ, ĵ, ŝ, ŭ

Om du först skriver ett ^ och sedan ett a, så hamnar toppen över bokstaven: â.

Jag förmodar att du vill skriva på Esperanto. Om du använder Linux som operativsystem är det väldigt enkelt. Då kan man lägga till ett Esperanto-tangentbord och sedan byta mellan svenska och esperanto med ett klick.

Esperantobokstäverna finns då på de tangenter som normalt inte används i Esperanto:
q blir ŝ
w blir ĝ
y blir ŭ
å blir ĵ
^ blir ĥ
x blir ĉ

I början får man kanske sätta små klisterlappar på tangenterna tills man lärt sig var de sitter. Men man kan i alla fall skriva alla bokstäver i alfabetet direkt.

(Det är möjligt att den här funktionen numera finns i Windows också.)

Lägg till ny kommentar