Från attefallshus till åsiktskorridor – här är årets nyordslista!

7 kommentarer

[PRESSMEDDELANDE 2014-12-29]

Nu är årets nyordslista här! Den innehåller ett urval av de ord som etablerat sig i svenskan under året. Listan har sammanställts av Språkrådet och Språktidningen.

Supervalåret präglar årets nyordlista. Där återfinns många ord som hörts i den politiska debatten, som nerväxt, genusbudgetering, attefallshus och åsiktskorridor.

– Nyorden berättar mycket om den tid vi lever i. De avslöjar vad som engagerar och vad som diskuteras. Efter ett supervalår och debatten om ett extraval har politiken varit än mer tongivande än vanligt i nyordsskapandet. Vi har till exempel fått rödgrönrosa majoriteter och politiker som möts av ryggprotester, säger Anders Svensson, nyordsredaktör på Språktidningen.

Inte minst i sociala medier har kritik mot rådande normer färgat samhällsdebatten. Både köttnormen och tvåkönsnormen har diskuterats. I hen-debattens kölvatten har en slagit igenom som en alternativform till pronomenet man.

Dagens uppkopplade samhälle och den tekniska utvecklingen fortsätter att ge upphov till många nyord. I årets lista finns bland annat fotobomba, selfiepinne, klickfiske och digital valuta.

– För att kunna prata om nya fenomen behöver vi nya ord. Därför skapar och lånar vi ständigt in nya ord. Nyordslistan fungerar som en spegel av samhällsutvecklingen. Men vi har också tagit med ord som visar på språklig kreativitet, som gurlesk och tvodd, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Fotbolls-VM i Brasilien var en av årets största idrottshändelser. Där fick frisparkssprejen sitt genombrott tillsammans med parkera bussen, en metafor för en försvarsinriktad taktik.

Hela nyordslistan med ordförklaringar och exempel hittar du på www.spraktidningen.se/nyord2014 och www.sprakochfolkminnen.se/nyord.

För mer information kontakta:

Anders Svensson
nyordsredaktör, Språktidningen
0768-68 58 24
anders@spraktidningen.se

Per-Anders Jande
nyordsansvarig, Språkrådet
08-442 42 05
per-anders.jande@sprakochfolkminnen.se

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Vad lever Ni i för liten inskränkt värld? Över hälften av orden Ni hittat är bajsnödigt pk. Ni har missat hela tekniska utvecklingen (skenande 3D-tekniken, automatiseringen, big data-applikationer etc, alltmer decentraliserade communities som skapar egna infrastrukturer och kanaler, avinstitutionalisering, 1000-tals former av crowdsourcing/-funding/...crowd-u-name-it, existensiella/filosofiska diskurser i the brave new world... Kryp tillbaka under stenarna och fortsätt läs Aftonbladet.

Haller med, jag spyr.

Kommunistdiktaturen far Klara SIG utan Mina 1,5 miljoner I skatt per ar!

Da kan sadana pk tomtar DRA in sin lon sjalva. Skam! Halsar poolkanten I Florida

Kärrtorpa förknippas bland vanligt folk till att en vänsterpartist blev dömd till 6,5 års fängelse för dråpförsök

Nej. Vanligt folk, ca 87 % av den röstande befolkningen, förknippar Kärrtorp med 30 beväpnade (käppar, flaskor, smällare) personers fega överfall på 500 obeväpnade vuxna, barn, gamla. Samt med 18 000 människors demonstration mot de 30 och vad de står för. Samt med 23 000 som kom till Festival för 17. Samt med 700 som kom till mötet på årsdagen december 2014. En person av alla dessa var knivbeväpnad och använde kniven på ett sätt som inte kan försvaras. Våld kan inte försvaras - oavsett varifrån det kommer. Det gäller även de 30!!! Låt oss kärrtorpa mer - dvs göra motstånd mot fascism, nazism och andra bruna rörelser.

Av 40 000 var det en som var knivbeväpnad och som använde kniven. Av 30 var väl alla beväpnade? Och de flesta tycks ha använt sina vapen, av filmerna att döma. De 40 000 har fel och de 30 har rätt???

Dessutom är den här nyordslistan mer ett litet julskoj än något annat. De flesta ord på listan kommer att dö ut. Men kanske ni har hjälpt till att få upp kärrtorpa i folks medvetenhet så det stannar kvar???

Lägg till ny kommentar