Forskare: Svag taktkänsla kan orsaka stamning

6 kommentarer

Bristande taktkänsla kan vara orsaken till stamning. Den som stammar har i regel också svårt att känna igen takten. Det hävdar amerikanska forskare i en studie publicerad i tidskriften Brain & Language.

Stamning är ett fenomen som påverkar omkring 70 miljoner människor världen över. Det är särskilt vanligt bland barn, men majoriteten av de barn som stammar i åldern tre till fem år slutar också att stamma. I studien deltog barn i åldern sex till elva år.

I testet fick barnen lyssna till en metronom. Deltagarna som stammade hade svårt att skilja på olika takter, medan barnen som inte stammade enkelt kunde identifiera de olika takterna.

Som orsak till stamning brukar ofta motoriska orsaker anges. Det amerikanska forskarlaget tror alltså i stället att själva taktkänslan kan vara förklaringen. De anser att taktkänslan är intimt förknippad med förmågan att tala rytmiskt och utan avbrott.

Ett sätt att ta sig an stamning skulle därför kunna vara att träna barnens taktkänsla. Något som enligt studien stärker teorin är att vuxna som stammar talar mer rytmiskt och med färre avbrott när de lyssnar till en metronom.

Skillnaderna mellan barnen som stammade och barnen som inte stammade kvarstod även efter att hänsyn tagits till iq och språkförmåga. Med hjälp av funktionell magnetresonanstomografi hoppas nu forskarna kunna identifiera vilka områden i hjärnan som ger upphov till den bristande taktkänslan.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Rent "skitsnack", ursäkta språkvalet, men en av mina närmaste bekanta, idag bortgången, stammade gravt men var en fantastisk violinist. Det vore intressant att höra få en kommentar till detta från forskarna. Har själv spelat fiol i över 50 år och vet att det inte fungerar om man inte har känsla för takt (och ton) :-).

Du verkar inte förstå hur forskning fungerar Bengt. Sådana studier skapar en generalisering och tyder/visar en tendens på orsak och verkan inte att det måste stämma med alla i populationen. Dina egna anekdoter är inte särskilt vetenskapliga så håll dem för dig själv tack !

Med tanke på ditt svar verkar inte din "taktkänsla" vara speciellt utvecklad heller, kanske du ska tänka efter lite hur du uttrycker dig alldenstund du inte har den minsta aning om min akademiska bakgrund. Självklart är inte min "anekdot" mer än ett inpass i det hela, men det kanske kan vara av intresse för en riktig forskare att se lite utanför ramarna. Om du vill kan jag ta hela historien på engelska oxo, ifall du inte riktigt förstår hur jag menar.

Med din retorik Bengt så är det skitsnack att rökning leder till cancer bata för att du haft en släkting som blev 107 år och rökte. Att avfärda studien som skitsnack blir ju självklart provocerande för alla som kämpat med studien. Nej engelska behövs inte tack ändå (onödig ad hominem från dig).

Intressant! Det sägs ju att stammare kan sjunga utan avbrott. Kanske detta är (en del av) förklaringen.

Lägg till ny kommentar