Forskare: Använd röststyrning i bilen – när den står still

0 kommentarer

Röststyrning ska minska olycksrisken för den som messar, ringer eller byter musik vid ratten. Men systemen är långt ifrån trafiksäkra. En förare är distraherad i upp till 27 sekunder efter att ha kopplat ner. Det hävdar forskare i psykologi vid University of Utah, USA.

Olika typer av röststyrning finns både i mobiltelefoner och i många nya bilar. Tanken är att systemen ska kunna användas utan att brukaren behöver släppa koncentrationen på andra saker. Vid ratten kan det handla om att skicka sms, ringa, följa sociala medier och byta musik.

Men så ser inte forskarna vid University of Utah på röststyrning. I stället är den ytterligare en sak som konkurrerar om förarens uppmärksamhet. Den som vill undvika att bli distraherad i trafiken ser därför till att stanna innan röststyrningen används.

Den mest distraherande röststyrningen i personbilar av årsmodell 2015 finns enligt forskarna i Mazda 6. Den beskrivs som frustrerande att använda – inte minst för att den ofta inte fungerar som den ska. De tre minst störande systemen fick betyget ganska distraherande.

Google Now var det minst distraherande röststyrningssystemet i mobilen. Apple Siri och Microsoft Cortana störde föraren mer. Alla tre var dock mycket distraherande. Att tala till röststyrningssystemen var mer besvärande för äldre än för yngre förare.

Hela 27 sekunder kunde det ta för en bilist som nyss använt ett mycket distraherande system att återfå uppmärksamheten helt och hållet. När det gällde måttligt distraherande system var koncentrationen tillbaka efter 15 sekunder.

Tidigare studier visar att ett telefonsamtal är den mest störande aktiviteten för en bilförare. Därefter följer att tala i mobilen med handsfree, att lyssna på en ljudbok och att lyssna på radion.

Studien har finansierats av AAA Foundation for Traffic Safety.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Lägg till ny kommentar