Få koll på svenskan med dialektkartor

1 kommentarer

Den som följt Lingvistbloggen eller läst Språktidningen känner till lingvisten Mikael Parkvalls fascination för dialektkartor. Nu har projektet med hjälp av flera andra medarbetare tagit ett interaktivt steg ut på nätet. Den som vill veta i vilka delar av Sverige eller Svenskfinland ett ord används mest i skrift kan nu frossa i en dialektkarta med sökfunktion.

Här går det bland annat att se att gravgård nästan enbart används i Svenskfinland, att ostkrokar är vanligast i norra Svealand och mellersta Norrland medan ostbågar dominerar i resten av Sverige och Svenskfinland, och att det nästan bara är i Skåne som chokladet förekommer. Roligast är att använda kartorna för att jämföra spridningen av synonyma ord, till exempel rabbis och kanin. Inte helt oväntat håller en stor del av rabbisarna till på Gotland.

Här hittar du den sökbara dialektkartan.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Söktjänsten är svårbegriplig och vad det är för faktaunderlag den bygger på är inte lätt att förstå. En viktig sak: efter sökningen bör man få veta vad man sökt på och vad tjänsten menar att ordet betyder (om man söker på päron, är det i betydelsen päron eller potatis som svaren ges?). Och vad betyder rutan "uppskatta användningsområde"? Söker jag på ordet tryna får jag ett fåtal träffar (i öster) men många (i väster) om jag kryssat för rutan. (Är det samma ord tryna som ger indikationen överallt??)

Lägg till ny kommentar