Få koll på gatunamnen i Botkyrka

0 kommentarer

Hela 176 gatunamn finns nu förklarade på Botkyrka kommuns webbplats. Där finns framför allt samtliga namn som tillkommit under 2000-talet, men också en del äldre namn. Kartan med gatunamn är kommunens svar på invånarnas intresse för namnens historia.

– Många är nyfikna och undrar varför gatorna heter som de gör, säger Betty Biberg, kartingenjör på kommunen, till Mitt i Botkyrka-Salem.

Flemings väg i Tullinge heter så efter en tidigare ägare till Hamra gård. K P Arnoldssons väg i Tumba är till minne av den stins vid Tumba station som 1908 tilldelades Nobels fredpris för att ha grundat Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Lagman Lekares väg i Alby är uppkallad efter den lagman som på 1500-talet bodde på Alby gård. Och Noras väg i Norsborg efter den Eleonora – kallad Nora – som var skälet till att gården Borg fick det nya namnet Norsborg (bild).

Det är några av de gatunamn vars ursprung får sin förklaring på kommunens webbplats. Den som är nyfiken på många av de äldre namn som saknas på kartan kan i stället leta upp boken Vägnamnen i Botkyrka. Där förklaras alla gatunamn som fanns i kommunen fram till 1999. Boken finns kostnadsfritt på bokhandeln i Tumba centrum och på Botkyrkas samtliga medborgarkontor.

Anders

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Tags: 

Lägg till ny kommentar