Efternamnslösa Estelle i strid med svensk lag

5 kommentarer

Svensk lag kräver att alla medborgare har för- och efternamn. Barnets förnamn ska anmälas till Skatteverket senast tre månader efter födseln. Annars riskerar vårdnadshavaren (så länge den inte har kunglig immunitet) böter. Och det går heller inte att komma runt kravet på efternamn – om föräldrarna inte är gifta och inte har några tidigare gemensamma barn får den som inte anmäler annat finna sig i att nykomlingen automatiskt får mammans efternamn.

Ett undantag är Estelle Silvia Ewa Mary, dotter till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. I folkbokföringen finns bara en asterisk i fältet för efternamn. En fantasifull tolkning av detta är att prinsessan heter Estelle Estelle. Namnet kommer nämligen från latinets stella ('stjärna') – och en asterisk ser just ut som en stjärna.

Medlemmarna av kungafamiljen har inga efternamn. Kronprinsessan Victoria är av ätten Bernadotte, men heter inte Bernadotte.

När hon gifte sig med Daniel Westling ställde det till vissa problem för folkbokföringen. Som ingift i familjen hade prinsen redan ett efternamn, och en kunglig asterisk var därför inget alternativ. Lösningen blev att prins Daniel i folkbokföringen fick efternamnet Bernadotte, något han alltså är ensam om i kungafamiljen, medan Westling blev ett mellannamn.

Skatteverkets agerande gällande prinsessan Estelle har nu JO-anmälts. Myndighetens rättslige expert, Lars Tegenfeldt, säger till Dagens Juridik att avsaknaden av efternamn strider mot namnlagen:

"Lagen borde gälla lika för alla men när det gäller kungafamiljen finns det uppenbarligen inget intresse av att den följs fullt ut. ... Detta vilar helt och hållet på en oskriven konstitutionell praxis om att medlemmar av kungahuset av tradition inte bär efternamn."

Han får dock mothugg av namnlagskommitténs ordförande Olle Abrahamsson. Han säger till Dagens Juridik att det tvärtom skulle stå i strid med svensk lag att påtvinga prinsessan Estelle ett efternamn:

"Min egen uppfattning är att det skulle strida mot gällande lag att påföra henne ett efternamn. De grundläggande reglerna i 1 § namnlagen om förvärv av efternamn vid födelsen förutsätter nämligen att modern har ett efternamn, men så är inte fallet här eftersom Victoria endast bär förnamn samt en titel – Sveriges kronprinsessa."

Tidigare undantag skulle alltså lägga grunden för framtida undantag. Namnlagen säger att barn som föds inom äktenskap får mammans efternamn om inte paret har tidigare gemensamma barn, inte delar efternamn och inte anmäler något annat. Och kronprinsessan Victoria saknar efternamn och delar heller inte namnet Bernadotte med maken prins Daniel.

Om detta är juridiskt vattentätt kommer möjligen JO-anmälan mot Skatteverket att avgöra. Men den här gången har pappan trots den kungliga sedvänjan ett efternamn. Frågan är om det faktum att det nu finns en folkbokförd Bernadotte i kungafamiljen gör att asterisken hos Skatteverket försvinner till förmån för ett efternamn. Sannolikheten tycks dock stor att Estelle Silvia Ewa Mary får fortsätta att heta just så – och varken mer eller mindre.

Anders

Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

"...och en asterisk ser just ut som en stjärna"

Du tror händelsevis inte att tolkningen bygger på att aster BETYDER stjärna?!?

Jag tycker det är otroligt dumt att kungafamiljer inte är tvungna till att ha ett efternamn.
Om jag fick ändra lagar bara sådär så skulle jag verkligen ändra den namnlagen.

Av allt dumt jag hört under mitt snart 60 åriga liv tar detta priset.
HUR kan Prins Daniel få namnet Bernadotte? Herre Gud Jean Baptiste Bernadotte senare Carl Johan är JU den som kunga familjen är släkt med i rakt nedstigande led. Skärpning alla byråkrater & myndighetspersoner, jag skäms över att vara svensk. Skulle bara googla för att kolla hur mycket Kronprinsessan Viktoria fyllde den 14/7, hittar detta om Efternamnslösa Estelle. Jag är royalist ut i fingerspetsarna & trodde i min enfald att man visade dem respekt. I stället dyker det upp fakta som nog inte många känner till. De måste ju vara de enda i landet som har detta "problem" vilket är löjeväckande. Karin Kling

Monarki är löjeväckande, så varför skulle detta vara förvånande? F.ö. stavas det "rojalist".

Vad spelar det för roll om dom kungliga har efternamn eller inte. Att man ska hänga upp sig på allt i detta land och göra problem av allting är för mig ofattbart. Har man inget annat att tänka på?

Lägg till ny kommentar