Du orsakade valförlust för Die Grünen

1 kommentarer

Miljöpartiet Die Grünen tappade 2,3 procentenheter och fem mandat i söndagens förbundsdagsval. Fritz Kuhn, grön borgmästare i Stuttgart, tvekade aldrig om varför partiet gick bakåt. Han hävdade att valaffischerna, där väljarna tilltalades med du i stället för Sie, var ett av skälen.

I Språktidningen 6/13 skriver Carl Undéhn om tilltalsnormer i dagens tyska. Han berättar om stora regionala skillnader och Catrin Norrby, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet, säger i artikeln att tyskans Sie många gånger kan översättas till du i svenskan:

Eftersom du är det vanliga tilltalet i svenskan har det förlorat kraften som det kan ha på tyska. Bland tyskspråkiga är det ett ganska intimt pronomen som man inte bjuder ut hur som helst.

Fritz Kuhn anser enligt Die Zeit att det är här misstaget ligger. På valaffischerna användes du i stället för Sie. Det funkar i Berlin där Kiezdeutsch, en informell, ungdomlig och urban varietet, är utbredd men inte i hela landet. Fritz Kuhn hävdar därför att det var ett avgörande misstag av kampanjledningen att använda du när en stor andel av befolkningen föredrar att tilltalas Sie.

Här kan du läsa mer om Kiezdeutsch.

Anders

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Stort tack för en väsentlig kommentar om tyskans känsliga Du. Liksom franskans 'tu', f.ö, båda förbehållna mycket nära vänner eller kollegor. Det fick jag handgripligen förstå när jag efter att länge har arbetat dagligen med en kvinnlig tysk sekreterare föreslog att vi skulle 'dua' varandra. Icke tal om, sa' hon. Vad skulle folk tro! Dessutom kan chefen då inte klaga på mig: 'Es ist viel einfacher Sie Esel zu sagen als Du Esel!'.
Och vem bestämde att tyskan inte längre skulle vara ett obligatoriskt språk i skolorna? En katastrof helt enkelt när Tyskland fortfarande är vårt viktigaste exportland! Lär er tyska, ungdomar, så får ni ett bra försprång framför era okunniga kamrater på arbetsmarknaden!

Lägg till ny kommentar