Dialekter kan ge samma fördelar som tvåspråkighet

3 kommentarer

Talare av flera dialekter kan ha samma kognitiva fördelar som talare av flera språk. Det är ett argument för att barn inte ska uppmanas att sluta tala dialekt. Det visar en studie utförd av brittiska och cypriotiska forskare publicerad i tidskriften Cognition.

Skillnaderna mellan fastlandsgrekiska och den grekiska som talas på Cypern är inte större än att talarna utan större svårigheter kan förstå varandra. Cypriotiskan innehåller fler lånord från arabiska och turkiska. Den innehåller också fler klassiska grekiska ord än den moderna fastlandsgrekiskan. Skillnaderna går tillbaka åtminstone till 1200-talet då Cypern, Kreta och Pontus vid Svarta havet isolerades från Grekland.

När forskare tidigare har studerat fördelar med flerspråkighet har de främst ägnat sig åt språk som har betydligt mindre gemensamt med varandra än fastlandsgrekiska och cypriotiska. Nu har alltså ett forskarlag hittat samma kognitiva fördelar hos personer som behärskar två olika dialekter.

I studien deltog 136 personer. Vissa var flerspråkiga, en annan grupp var enspråkig och en tredje grupp talade både fastlandsgrekiska och cypriotiska.

Forskarnas slutsats är att hoppen mellan olika dialekter stimulerar hjärnan på samma sätt som hoppen mellan olika språk. Bägge grupperna hade till exempel vassare minnesförmåga än enspråkiga barn. Därför bör omvärlden enligt forskarna även se positivt på personer som talar flera dialekter.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Hej Anders! Jag ska använda din artikel i ett skolarbete, skulle du kunna ge mig ditt efternamn (för att kunna citera dig), alternativt hänvisa mig till källorna du har använt.

Tack på förhand!

Hej Anders! Jag, precis som Maria, sak använda din artikel i ett skolarbete och skulle därför även jag behöva ditt efternamn, eller som Maria skrev hänvisa mig till de källor som du använt. Skulle också gärna veta, utifall du inte använt dig av några källor, vad du har för utbildning eller yrke för att ha skrivit denna artikel.

Tack på förhand!

Han heter Anders Svensson och är redaktör för denna sidan, om du scrollar ner så står hans namn längs ner på denna sidan!

Lägg till ny kommentar