Debatt om politiskt korrekt språk i medierna

0 kommentarer

Vilka ord är okej att använda och vilka bör undvikas? Och spelar det egentligen någon roll vilka ord som används i medierna?

I kvällens debatt på Publicistklubben är ämnet politiskt korrekt språk. Debatten äger rum på Café Panorama på Kulturhuset i Stockholm i kväll. Den sänds också över nätet.

SVT:s språkråd för ett inkluderande språk är utgångspunkten för en diskussion mellan Anne Lagercrantz, chef för SVT:s nyhetsdivision, och Mikael Parkvall, forskare i lingvistik vid Stockholms universitet. De diskuterar vilka ord som är lämpliga och om ordval påverkar attityder och värderingar.

Därefter diskuterar en panel ord som förort, handikappad och hbtq. I panelen ingår Alice Bah Kuhnke, demokratiminister, Magdalena Ribbing, folkvettsexpert, Lena Lind Palicki, språkvårdare vid Språkrådet, Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, och Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Debatten börjar 18.30. På Publicistklubbens hemsida kan du följa debatten direkt eller se den i efterhand.

I dagens P1 Morgon diskuterade Mikael Parkvall laddade ord med Björn Häger, ordförande för Publicistklubben. Du kan lyssna på diskussionen här.

Anders

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Tags: 

Lägg till ny kommentar