Debatt: Dags för en liten revolusjon

13 kommentarer

Det är dags för en stavningsrevolusjon i svenskan! Det skriver Johannes Vivers, lärare i svenska som främmande språk, i en debattartikel.

”Varför har ni så många olika stavningar av sju- och tjugo-ljudet?”

Frågan utslungades av en av mina elever, en frustrerad man från Mellanöstern, som med rätta ifrågasatte vår minst sagt inkonsekventa stavning av ljuden ”sj” och ”tj”. Dessa ljud och deras stavningar vållar inte bara mina elever huvudbry, jag minns själv hur knepigt det var att bemästra detta under skoltiden.

Svaret på frågan är komplicerat. Ibland har vi ursprungligen uttalat alla bokstäver i ordet, och behållit stavningen även om uttalet har förändrats (ex: stjärna). I andra handlar det om att vi i vår vilja att känna oss lite franska eller tyska har behållit dessa stavningar (ex: situation).

Min sambo är från Bulgarien, och det är slående hur mycket smartare konstruerat det kyrilliska alfabetet är. Vårt tjugo-ljud (tjugo, kärna, kjol) har blott en bokstav i bulgariskan. Enkelt, rent och tydligt. När man hör att ett ord har detta ljud, vet man automatiskt vilken bokstav som ska skrivas. Sju-ljudet finns dock inte i bulgariskan, så av naturliga skäl finns inte det representerat i det kyrilliska alfabetet.

Det finns faktiskt en grundregel för sju-ljudet, och den är att det ska stavas ”sj” framför hård vokal (sjal, sjok, sjunga, sjå) och ”sk” framför mjuk (sked, skina, skynda, skärp, skör).

Tänk om det vore så enkelt. Problemet är som så ofta att det finns undantag. Vi skriver till exempel ”människa, själv och sjö”.

Förutom grundreglerna och deras undantag finns även en mängd andra stavningar för sju-ljudet. Vad sägs om skjorta (skj), stjärna (stj), operation (ti), invasion (si), diskussion (ssi), shorts (sh), schack (sch), choklad (ch), generös (g) och journalist (j).

Grundreglerna för tjugo-ljudet är:

tj framför hård vokal, dock ej ”å”: (tjalla, tjog, tjuv)

k framför mjuk vokal (kemi, Kina, kyl, kärlek, kök)

Alternativa stavningar för tjugo-ljudet är:

kj (kjol, Kjell)

ch (chatta, check)

Så till mitt förslag: Är det inte dags för stavningsreform, en liten revolusjon för att byta ut alla förlegade stavningar, som bara vållar bekymmer och som inte på långa vägar är logiska? Vad är det för fel på följande, till exempel:

Den kostade sjortan.

Ser du sjärnan i det blå?

Läkaren ska utföra en operasjon.

Dagen D 1945 skedde en stor invasjon.

Det blev en våldsam diskusjon.

Det är 27 grader varmt ute. Jag tar på mig ett par sjorts.

Vill du spela sjack?

Jag är sugen på sjoklad.

Vad du är sjenerös!

Jobbar hon som sjornalist?

Ät med sjeden.

Solen sjiner.

Sjynda dig!

Dra åt sjärpet.

Vasen är sjör.

En gemensam stavning av samma ljud. Snyggt, eller hur?

Och vad sägs om det här:

Jag ska tjatta med en kompis i kväll.

Kan man betala med tjeck?

Vilken snygg tjol!

Heter du Tjell?

Tjemi var mitt favoritämne i plugget.

Tjina är ett stort land.

Tjylen är full med mat.

För tjärlekens skull.

Vi har byggt om tjöket.

Vad säger ni? Skulle det inte vara enklare för alla? Två specifika ljud, två specifika stavningar?

Johannes Vivers

lärare i svenska som främmande språk

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Vet inte hur det är i olika språkvarianter i Sverige, men som finlandssvensk uttalar jag t.ex. operatjon och sjeck.

En sådan revolusjon skulle ju föra svenskan närmare norskan stavningsmässigt. Bara en refleksjon. ..

Varför inte göra en kompromiss. Börja uttala bokstäverna, likt danska som till exempel hårt K som kött, köp och uttala Stjärna "stiärna" osv. Samt att ändra inlånade ord som reflektion att vara som på norska, refleksjon. Då närmar man sig skriftspråket ytterligare och de nordiska grannarna samtidigt.

Varför ska språket förändras för att någon inte vill lära sig grunderna?
Hela tanken känns absurd.
Hur ska vi då göra i matematiken då någon inte förstår sambanden - ska man då avskaffa dessa formler och hitta på enklare fiktiva samband?

Jämförelsen med mattematiken håller inte, då dessa förändringar skulle föra språket närmare mattematiken som är helt regelbunden.

Det kanske inte handlar om att vilja lära sig, utan snarare att göra livet lite lättare för dom som har svårt att lära sig svenskans ofta ljudstridiga och ologiska stavning. Förslag som kan göra stavningen mer ljudenlig borde välkomnas, tycker jag. Läs gärna om mitt förslag i det senaste numret av Språktidningen. Ännu mer info om detta finns på min hemsida fornarve.se.

Stavningen är bra som den är, det är bra att ha en enhetlig stavning även om den inte exakt följer uttalet. Förslagen på stavning följer inte mitt uttal.

Men här kommer några exempel på hur jag skulle börja stava, om vi skulle införa en stavningsreform för svenska språket:

Jag är sugen på sjoklad - Ja e sugen på xokla

Det är 27 grader varmt ute. Jag tar på mig ett par sjorts. - De e 27 grade vamt utä. Ja ta på mäj ä pa xåts.

Någon annan skulle säkert börja stava på ett annat sätt, helt beroende på vilken dialekt de har.

Ja tack!! Reformera hela svenska språket. Sj och Tj är bara början, plocka bort alla onödiga varianter av j-ljud, byt ut ck mot kk, och se till att försvenska stavningen på utländska låneord (mail blir mejl, tape blir tejp osv). Kort sagt; gör svenskan så ljudenlig och konsekvent det bara går!

Gör man de förändringarna/förenklingarna skjuter man andra språk ifrån sig (förutom norska...) och gör det svårare för våra barn att lära sig stava de språken. I t.ex. engelska finns tillräckligt många svåra bokstavskombinationer till ljuden. Ska våra barn behöva lära sig stava både generös och sjenerös, internationell och internasjonell, gör vi bara språkinlärningen svårare eftersom de inlånade stavningarna finns i väldigt många av våra ord. Vi skulle ”deinternationalisera” oss, tycker jag. Det är fler svenskar som ska lära sig andra språk än människor med andra språk som ska lära sig svenska. De som ska lära sig svenska och själva redan har stavningar, som t.ex. rationell, i sina språk känner i alla fall igen dem lättare om vi behåller dem.

Lägg till ny kommentar