Debatt: Att läsa danska eller norska är viktigt för oss svenskar

6 kommentarer

Undervisningen i nordiska språk försummas i skolan. Därför kan allt färre förstå sina närmaste grannar i Norden. Det skriver Alexander Nilsson.

Somliga anser att svenskar, norrmän och danskar har tappat förmågan att förstå varandras språk. Detta gäller även dem som bor söderut nära Köpenhamnsområdet och nära gränsen till Norge. Flera generationer tidigare var nämligen norska, danska och svenska ett gemensamt språk då samtliga härstammar från urnordiska. Men i dagens moderna samhälle kan vi inte ens förstå våra närmaste grannar.

Själv stöter jag ofta på detta problem varje gång när jag till exempel ska köpa glass på Ströget i Köpenhamn, då danskans räknessätt låter som rappakalja i mina öron. Vid dessa tillfällen får jag helt förlita mig på siffrorna som dyker upp på kassaapparatens skärm och hoppas att kassörskan ger mig rätt summa pengar tillbaka. Det danska språket är uppbyggt på det sättet att man säger entalet före tiotalet, vilket är någonting som förvirrar många som inte är vana vid språket, inklusive mig.

Detta är ett problem som borde få ytterligare uppmärksamhet. Enligt den nordiska språkpolitiken i Deklarationen för nordisk språkpolitik (2006) har vi flera mål som inte ens är i närheten av att uppfyllas. Ett av målen är till exempel ”att alla nordbor kan kommunicera med varandra, i första hand på ett skandinaviskt språk.” Reminder: engelska är inte ett skandinaviskt språk och är därför exkluderat.

Inte för att jag är emot engelskan. Tvärtom är jag för inlärning av engelskan i alla klassrum eftersom språket redan har spridit sig som ett ogräs över hela världen och de flesta i dagsläget förstår det. Det är bara det att om de nordiska språken inte lärs flitigt och korrekt av yngre och framtida generationer, så riskerar ett annat språk än landets nuvarande modersmål att ta över. Språket är ett viktigt verktyg för alla människor, oavsett om de är medvetna om det eller inte. Det är synd när människor blir berövade sin språkliga handkraft och när språk blir utrotade. Vi har alldeles för många gravar i tungomålens värld; vi behöver inga fler.

Varför används engelskan så ofta i vårt vardagliga liv? Kanske ligger svaret i en tunn silverskärm med fladdrande bilder eller en svart platta som vilar på skrivbordet. Det kanske inte finns något adekvat svar på hur man motarbetar denna kommunikativa utveckling, men det finns alltid olika metoder och lösningar. Om skolledningen öppnar dörrarna för nordiska språk och förbjuder engelska helt under examinationer samt fokuserar på modersmålet, kan det hända att ungdomarnas resultat höjs.

Språket, vare sig det är norska, danska, engelska eller svenska, är det starkaste kommunikationsverktyget vi har i dagens samhälle. Någon gång i framtiden kanske vi uppfinner en apparat som låter oss läsa varandras tankar, men fram till dess ligger språkens framtid i dina händer.

Alexander Nilsson

student på Malmö Latin

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

I agree with you completely. We in America face the same problem with Spanish being spoken here. Some jobs you cannot obtain unless you speak Spanish. Most phone options give you a choice when trying to call for customer service, they say press 1 for Español or 2 for English. This has been coming on since the 1970's so it is nothing new. We just learn to live with one another. It is a beautiful language, Spanish. It is offered as a free course as well as French in the states from middle school on. We really do not have an excuse not to know it.:)

Detta är definitivt sant. Speciellt danska har de flesta svenskar (mig inkluderad) väldigt svårt att förstå. Norskan går dock lite enklare då deras uppbyggnad, från min erfarenhet av språket, är någonstans mellan svenskan och danskan.

Texten är flummig och förvirrande, jag fick knappt någon information om hur nordiska språk är viktigt att lära sig i skolan för svenskar. Du tar ett exempel från danskan vilket knappt är till hjälp, eftersom att du inte inkluderar sammanhanget till debattartikeln. Du spenderar resten av texten av att prata om engelskans nytta för Sverige efter du sagt att engelskan inte är en del av skandinaviska språken, vilket får mig att tro att du inte inkluderar engelska som du sedan gör. Du gör överdrivna beslut och är för hastig med din slutsats, Du knyter ihop säcken på ett vagt och icke-relevant sätt. Jag hade ingen nytta av att läsa denna text.

Man uppnår ingenting utan ansträngning. Danska räkneord kan ta så mycket som en kvart att lära sig — om man är matematiskt obegåvad.

Tack alla för kommentarerna! Men till mitt försvar, så var det min första debattartikel. Därför kan det verka som en flummig text. :)

Lägg till ny kommentar