Därför älskar vi(ssa) ordvitsar!

4 kommentarer

En extra snabb förbindelse mellan höger och vänster hjärnhalva. Det är något som utmärker personer som är särskilt förtjusta i ordvitsar. Det skriver forskare i psykologi vid University of Windsor, Kanada, i den vetenskapliga tidskriften Laterality: Asymmetries of Body, Brain and Cognition.

Ordvitsar kan vara något av en vattendelare. Somliga älskar dem – medan andra tycker att de är rejält pinsamma. Kanadensiska forskare tror sig nu ha hittat förklaringen till att vissa uppskattar ordvitsar mer än andra.

I testet fick deltagarna se ord som ingick i ordvitsar. Orden dök upp både till vänster och till höger i synfältet. Genom att mäta reaktionstiden kunde forskarna mäta vilken hjärnhalva som var dominant.

Vänster hjärnhalva är förknippad med språkhantering. Där sker den första tolkningen av orden. När den högra hjärnhalvan kopplas in kan oväntade omtolkningar av orden göras. Det är alltså här – när dubbeltydigheterna uppenbarar sig – som själva humorn uppstår.

Den som gillar ordvitsar har enligt forskarna sannolikt en ovanligt snabb förbindelse mellan höger och vänster hjärnhalva. Om de dessutom har en särskild förbindelse till Göteborg förtäljer inte studien.

Anders

Foto: Istockphoto

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

Jag gjorde en liknande studie, men publicerade aldrig något resultat. Mina studier om ordvitsar var poänglösa.

Jag ser ständigt potentiella ordvitsar, eller väntar på att någon annan fnissande ska poängtera dem. Men jag tycker själv extremt sällan att de är roliga.

”Snabb förbindelse mellan hjärnhalvorna” bör ju rimligtvis innebära att man snabbt uppfattar tvetydigheten. Om man sedan tycker att den är rolig är väl ändå en helt annan sak?

Lägg till ny kommentar