Dagens ordadoption: fåk

2 kommentarer

Gensvaret var stort när Språktidningen i höstas presenterade 1 001 ord som användes så sällan att de skulle kunna befinna sig i riskzonen för att strykas ur nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista. Det i särklass mest adopterade ordet var fåk.

Fåk hörs främst i sydsvenska dialekter. Ordet är starkt förknippat med oväder på Öland. I Svenska Akademiens ordlista anges betydelsen ’yrsnö; snöstorm’ medan Svenska Akademiens ordbok uppger att fåk är ”starkt bygdemålsfärgat” och framför allt används på Öland. En av definitionerna är just ’(öländsk vinter)snöstorm’. Och i skrift används fåk oftast om just öländska förhållanden.

Tusentals svenskar adopterade favoritord och motiverade sina val. Motiveringarna är ofta fyndiga, nostalgiska och känsloladdade. Under vintern och våren har vi presenterat ett urval av de adopterade orden i Språktidningen. Men det finns så många intressanta och insiktsfulla motiveringar som förtjänar uppmärksamhet. Därför kommer vi att presentera fler adoptioner och motiveringar här på nätet.

Fåk är först ut. Så här motiverar Lotta sitt val:

Det finns ingen synonym som kan beskriva fåken. Snabb och kraftfull rundar den Blå Jungfrun och drar in över de öländska kalkstenshällarna.  Ursinnigt river den upp sår i sandbankarna som gränsar Östersjön. Retfullt letar den sig in runt knutarna i oisolerade stugor. Den skapar ljud i kvarglömda väderkvarnar, lägger sig sedan och lurar bakom landborgen för att resa sig över Alvaret och lägga sig tillrätta på de karga markerna. Kanske har den en egen själ, detta vinande vinterväsen, ett hopkok av gammalt och nytt. Avskärmat från fastlandet, bron till trots. Vad ska vi säga när den drar förbi, om det inte finns ord för det.

Det går fortfarande att adoptera ord. Mejla ditt ord och en motivering till adoptera@spraktidningen.se.

Anders

Foto: Pixabay

Prenumerera! Pröva 2 nummer av Språktidningen för 99 kronor.

Tags: 

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren.

Kommentarer

I Skåne säger man att det fyger när sand eller snö längs marken sveper fram och lägger sen sig i lä bakom vallar och över vägar. Det kan vara svårt att ta sig fram i flygande sand längs den skånska slätten

Lägg till ny kommentar